Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsö Arena går på knäna: "Vi är i ett akut läge"

Förra veckan stängdes strömmen av till Järvsö Arena. Anledningen är hockeyarenans dåliga ekonomi. Nu ansöker Järvsö IK om mer pengar från kommunen för att klara driften. – Vi är i ett akut läge, säger Andreas Andersson, ordförande för klubben.

Annons

I dag får Järvsö IK 430 000 kronor i driftbidrag varje år. I förslaget från samhällsutvecklingsutskottet föreslås att bidraget ska öka till 700 000 kronor per år.

Järvsö Arenas ekonomi går på knäna och Järvsö IK lider av akuta likviditetsproblem. Förra veckan stängdes strömmen av eftersom räkningarna inte kunnat betalas.

Nu hoppas Järvsö IK att kommunstyrelsen ska godkänna deras begäran om ett utökat driftbidrag för hockeyarenan.

– Vi har ett akut läge. Det är knapert. Vi jobbar på febrilt och har gjort det under hela vintern. Vi har påvisat vår situation för politikerna länge och vill ha svar på vår ansökan snart. Vi känner oss ganska maktlösa, säger Andreas Andersson, ordförande för Järvsö IK.

Det var redan i april ifjol som hockeyklubben skrev ett brev till kommunstyrelsen och begärde ett ökat driftbidrag. En långtidssjukrivning för fritidschefen har gjort att ärendet har trillat mellan stolarna – för att återigen tas upp nu i vår.

Hur känns den här situationen för er?

– Det är givetvis väldigt tråkigt. Vi gör det här ideelt och jobbar och sliter med ekonomin. Man blir besviken när det har gått ett år sedan vi skickade in ansökan till kommunen. Redan ifjol var bedömningen att vi kommer inte kunna driva det hur länge som helst under de här premisserna, säger Andreas Andersson och tillägger:

– Nu har vi kommit till en punkt när vi inte fixar det längre utan hjälp. Det är en jobbig situation.

Orsaken till begäran är de ökade kostnaderna för elförbrukning samt att bidragets nivå legat lika sedan början av 2000-talet, förklarar klubben. Järvsö IK:s driftskostnader uppgår idag till cirka 1,2 miljoner kronor per år.

Läs också: Järvsö Arena behöver dubbelt stöd

Förra veckan var frågan om ett ökat driftbidrag uppe hos samhällsutvecklingsutskottet. Nu går ärendet vidare till kommunstyrelsen, som i början av maj ska ta beslut om huruvida hockeyklubben ska få ett ökat driftbidrag eller inte.

I dag får klubben 430 000 kronor i årligt driftbidrag. I förslaget från samhällsutvecklingsutskottet föreslås att klubbens bidrag ska öka till 700 000 kronor per år.

– Det här är det enskilt största driftbidraget i kommunen men det är också en typ av anläggning som är väldigt energikrävande, säger Pär Fer, chef för fritidsenheten i Ljusdal, och tillägger att det ökade driftbidraget inte är några pengar som fritidsenheten sitter på.

– Det måste skjutas till. Vi har begärt att kommunstyrelsen ökar vår budget med den summan, säger han.

Järvsöborna byggde på egen hand sin arena i mitten av 2000-talet och har som andra föreningar med egen anläggning ett årligt kommunalt driftbidrag.

Läs också: Järvsö skrällde på hemmaplan i hälsingederbyt

– Jag är mäkta imponerad att man har lyckts driva den så länge man har gjort. Det är tufft att få in pengar till föreningslivet i dag, det vet alla som jobbar med det, säger Pär Ferm.

Om klubben får ja, hur snart kan de få pengarna?

– Så fort kommunstyrelsen har tagit beslutet och protokollet är justerat så kan vi betala ut pengarna, säger Pär Ferm.

I början av maj fattas beslut om Järvsö IK får mer pengar av kommunen.

Mer läsning

Annons