Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japansk-svenskt kulturmöte i Järvsö

Starka färger, imponerade håruppsättningar och ovanliga stränginstrument. Järvsö har under en veckas tid haft japanska musiker på besök och på lördagen bjöds det på kulturdag på Bergshotellet.

Annons

Arrangemanget kallas Isshoni together, som betyder tillsammans på japanska och engelska. Det handlar om ett utbyte mellan svenska och japanska musiker. Anna Cei kommer från Sverige men har bott i Japan i flera år. Hon är en av arrangörerna.

– Det handlar om att bygga broar och vänskap mellan kulturer, säger hon.

Ko Kakinokihara spelar koto, ett japanskt stränginstrument.

Varför är ni i Järvsö?

– Jag tycker att Järvsö är den vackraste platsen i Sverige och ville visa japanerna detta, säger Anna Cei.

Under veckan har de också spelat i Stockholm och på söndagen Stenegård. Framförallt har det varit rockmusik, men på lördagen bjöds det på traditionell akustisk musik i restaurangen på Bergshotellet. Dessutom förevisades olika delar av japansk kultur, däribland traditionen med att bära kimono.

– I Japan har vi en lång tradition att väva hemma och det var roligt att se ni haft det också, säger Satsuki Ideura.

Läs mer: Hon kom från Japan för att väva

Satsuki Ideura visar kimonons olika delar och hur man knyter dräktens delar likt origami. Långa hängande ärmar är ett tecken på att man är ogift.

Hon hade tagit med sig flera olika kimonos och tillsammansmed musikerna ordnade hon en visning. Åskådarna fick se såväl vardagskimonos som mer formella varianter. Till och med en bröllopsklädsel visades upp. Männens dräkter var mörka och dova medan kvinnornas sprakade i allsköns färgeroch glansiga material. Håruppsättningarna likaså.

– De har förberett sig i timmar, berättar Anna Cei.

Traditionell japansk bröllopsklädsel.

Kenji Okahira och Ko Kakinokihara spelade japanskfolkmusik på shamisen och koto, två stränginstrument. Anders Fors från Stockholm demonstrerade i sin tur trumman taiko, som gav ett allvarligt sound till kulturdagen.

Delar av Järvsö spelmanslag fanns också på plats för att spela svensk folkmusik och japanerna fick även en lektion i svenskfolkdräktstradition, där Järvsö- och Ljusdalsdräkterna visades upp.

– Det är viktigt att knyta kontakter med varandra, det är vad det här projektet handlar om, säger Kenji Okahira.

Läs mer: Iggesund öppnar i Japan

Anders Fors från Stockholm spelar taiko, en japansk trumma.

Hela japanska gänget samlade för fotografering.

Mer läsning