Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen träningsbana för vattenskoter vid Älvvallen – förvaltningsrätten säger nej

Ljusdals Jet Racing Club har i flera år haft en träningsbana i Ljusnan utanför Älvvallen. I år fick klubben inte igenom sin sin dispensansökan hos länsstyrelsen, vilket de överklagade till förvaltningsrätten. Nu har domen kommit – det blir ingen åkning på platsen i år.

Annons

Det var i maj som länsstyrelsen meddelade att årets dispensansökan avslogs.

Läs också: Vattenskoteråkning utanför Älvvallen nekas av länsstyrelsen: "Vi är lite upprörda"

Anledningen var att närboende kände sig störda av verksamheten. En sommarstugeägare törs exempelvis inte låta sina barnban använda badplatsen utanför huset, eftersom den ligger strax intill träningsbanan. Flera boende i i Storhaga by tycker också att verksamheten är störande.

Ljusdals Jet Racing Club får inte ha en träningsbana i Ljusnan utanför Älvvallen i sommar. Förvaltningsrätten säger nej.

Läs också: Polisen varnar för buskörning med vattenskoter i Ljusnan: "Har hänt tragiska olyckor"

Ljusdals Jet Racing Club skrev dock i sin överklagan till förvaltningsrätten att de närboende inte besöker platsen särskilt ofta och att det vore fel att hindra träningsverksamheten på grund av några enskilda strandbesök. Klubbens företrädare ansåg dessutom att en boende i Storhaga inte borde få påverka förvaltningsrättens beslut i det här målet eftersom det pågår en förundersökning gällande brott mot områdesskydd på den boendes mark mittemot Älvvallen.

Läs också: Vattenskoterklubb vill inte låta markägare påverka överklagan

Läs också: Badplats vid Storhaga polisanmäld: "Strandskydd tänkte jag inte på"

Både länsstyrelsen och Ljusdals kommun har föreslagit att klubben ska flytta träningsbanan 250 meter uppströms i älven, men det har klubben inte tagit något initiativ till.

Förvaltningsrätten har nu tagit sitt beslut och går på länsstyrelsens linje. Det finns ingen anledning att ifrågasätta att verksamheten medför olägenheter för allmänheten, anser domstolen. Överklagan avslås därför.

Mer läsning

Annons