Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes son missbrukade droger: "Bland det värsta man som förälder kan vara med om"

När ens barn fastnar i ett missbruk drabbas hela familjen. Det vet trebarnsmamman Lena. För en månad sedan fick hon veta att hennes son var drogmissbrukare.

Annons

Som det näst värsta efter att få ett dödsbesked. Så beskriver Lena hur det var att få veta att hennes son missbrukade droger.

Läs också: Beroendecentrum om droganvändning i Ljusdal: "Cannabis kommer som en våg just nu"

Lena visste inte att hennes son använde droger innan en vän ringde och berättade det.

Lena hade under en längre period haft en känsla i magen av att allt inte stod riktigt rätt till med Anton. Han hade börjat isolera sig från henne. Anton var inte längre den glada och pratsamma sonen hon var van vid.

Men Lena viftade undan den molande känslan och förklarade att det nya beteendet troligen hade att göra med separationen från flickvännen som Anton nyligen gjort.

En dag ringde telefonen. Det var en vän till familjensom hade sett Anton röka på en fest. Vännen berättade att flera i Ljusdal visste om att Anton regelbundet tog droger.

Läs också: André har vunnit kampen mot droger och ångest – hittade tillbaka till fotbollen

– Att få veta att ens barn är drogmissbrukare är bland det värsta man som förälder kan vara med om. Man undrar vad man har gjort för fel, säger Lena.

Hon tystnar och letar efter orden.

– Jag har aldrig ens druckit inför mina barn. Det har varit ett perfekt hem. Jag har ställt upp jämt, skjutsat överallt på alla aktiviteter och Anton har varit duktig i skolan. Jag förstår inte, vad har jag som förälder missat?

Det har gått några veckor sedan Lenas tillvaro föll samman. Hon har tagit kontakt med tidningen för att hon vill upplysa andra föräldrar.

– Jag önskar att någon hade pratat med mig tidigare, så känner jag. Därför känns det viktigt att berätta, säger hon.

Först när Lena konfronterade sin son berättade han om sitt missbruk.

I ett halvår hade Anton missbrukat cannabis i form av marijuana och hasch innan Lena fick samtalet. Samma kväll körde hon hem till Antons lägenhet för att konfrontera honom.

– Jag iakttog honom noggrant när jag kom dit. Jag såg hur trött han såg ut, som en likgitig zombie. Glimten i ögat fanns inte hos honom längre. Allt var borta, säger Lena.

Hon ställde honom mot väggen och Anton nekade först. Sa att han bara provat nån gång, att det inte var något mer. Han sa att hon inte behövde vara orolig.

Läs också: Narkotikapolisen: "Posten är en av de största leverantörerna av narkotika i Sverige"

– Jag sa åt honom att jag vet allt och nu kan han sluta ljuga. Då kom tårarna. Han bara grät och grät. Det var som att en stor och tung sten rasade från hans axlar, säger Lena.

Hennes röst spricker och ögonen tåras.

– Jag grät också jättemycket, jag kunde inte förstå varför han hade gjort det. Jag ville bara ruska om honom och samtidigt krama om honom.

Dagarna efter det där samtalet berättar Lena att hon gick som i en dimma. Allting var kaos och livet stannade upp. Beroendecentrum i Ljusdal kontaktades, Anton flyttade hem och hon satt i timmar på internet och sökte efter information om cannabis.

Läs också: Josefine om missbruket "Jag tänkte antingen överlever jag eller så dör jag"

– Jag hade inte kunskap om cannabis innan. Nu i efterhand när jag läst på förstår jag att saker som att han var som en radiostyrd människa, att han var trött jämt och inte ville prata med mig var tecken på missbruket. Han hade även problem med närminnet, säger hon.

Anton påbörjade det nio veckor långa haschavvänjningsprogrammet, som bland annat innehåller regelbundna samtal med alkohol- och drogterapeut.

I dag har Anton varit drogfri i en månad. Det har varit fyra tuffa och svåra veckor, berättar Lena.

Varifrån har du fått stöd?

– Jag har vänt mig till polisen och personer inom Anonyma narkomaner och frågat hur jag ska bete mig som förälder och hur jag ska göra för att inte ska skjuta mig ifrån honom. Jag har även fått stöd från Beroendecentrum och det finns möten för föräldrar som har barn som missbrukar, säger hon.

En av de svåraste sakerna med att börja gå vidare med ett liv utan drogerna har varit att det gamla livet ständigt gör sig påmint. Antons tidigare umgänge och säljarna hör fortfarande av sig.

Läs också: Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall

– Det har varit jobbigt för Anton att de fortfarande hör av sig. Han har bett dem att lämna honom i fred, men de lyssnar inte. Anton hade ju jobb och alltid pengar att köpa droger för, så klart att de vill ha honom tillbaka, säger Lena.

Nu har Lenas son varit drogfri en tid och börjat träna igen. Här intervjuas han av reportern Josefine Owetz.

Innan Anton började missbruka cannabis tränade han regelbundet. Under de sex månaderna med missbruk slutade han att röra på sig. Nu har han återupptagit träningen igen, med mamma Lena som hängiven coach.

Nyligen sprang familjen ett motionslopp tillsammans. Lena ler när hon berättar om vilken energiboost loppet var och hur glad hon var över att se Anton ställa upp i det.

– För några veckor sedan var han under bordet och hade inte tränat alls på länge. Han sa att han inte skulle orka springa, men jag sa att det viktigaste var att vi gjorde det tillsammans och att vi tog oss runt, säger hon.

Lena skrattar till.

– Vi låg nästan sist hela vägen. Anton ville bryta flera gånger för att det var för jobbigt och för att vi var sist, men jag sa att det inte spelade någon roll. Jag sa att jag var med honom hela vägen. Jag kommer aldrig att glömma hans leende under loppet när folk hejade på oss, säger hon.

Lena och Anton heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons