Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harsa investerar - konstsnö ska rädda försäsongen

Harsa friluftsanläggning tar saken i egna händer och tänker inte längre förlita sig på Kung Bore. På grund av snöbrist har säsonger frödröjts och längdskidåkare fått vänta med att ta ut skidorna. Nu finns planer på en konstsnöanläggning.

Annons

Jan-Åke Snar, spårchef, tror att en konstsnöanläggning kan rädda försäsongen.

I mitten av januari kom snön och säsongen för Harsa friluftsanläggning var i gång – sex veckor senare än beräknat.

– Det var som guld som kom från skyn när väl snön kom, säger Jan-Åke Snar, spårchef och som tidigare drivit anläggningen i Harsa.

Under de tre senaste säsongerna har Harsa friluftsanläggning haft problem med att snön dröjt. 2014 regnade snön bort och inte förrän den 13 januari kunde längdskidåkare njuta av åkningen, bortsett från luciahelgen som enligt Jan-Åke Snar var en kanonhelg. …I år startade säsongen inte förrän den 15 januari.

– Förut brukade vi ha snö redan i början av november. Skillnaden nu är att när det väl kommer snö, så kommer det rejält, säger Jan-Åke Snar.

Nu har anläggningen hittat en potentiell lösning på försäsongens snöbrist. Till våren börjar Jan-Åke Snar och sonen och numera ägaren Anders Snar att se över möjligheterna att ordna en konstsnöanläggning. Därmed kan de själva styra när säsongen startar.

Läs också: Generationsskifte i Harsa

– Det är för att klara försäsongen och förhoppningsvis kanske vi kan få de här decemberhelgerna, säger han och fortsätter:

– Det gäller en slinga på befintligt spår, nere vid gården. Har vi tur så kan vi få till 2 – 2,5 kilometer av konstsnö. Vi har ju vatten nära som vi kan ta av om vi får, säger Jan-Åke Snar.

Planen är att alla ansökningar och tillstånd ska vara klara så att de kan starta konstsnöanläggningen nästa vinter. Att göra stora investeringar är inget nytt för friluftsanläggningen i Harsa. De har under året redan gjort stora investeringar i byggnaderna och gjort tillbyggnader samt ombyggnationer.

Läs även: Dags att valla om

– Vi har gjort en investering på nästan fem miljoner kronor. Vi har byggt ut 400 kvadrat plus verandan på 180 kvadrat med en fin utsikt. Vi har byggt en ny matsal, ett nytt konferensrum som är mycket större samt ett nytt hotellrum och grupprum, säger Jan-Åke Snar.

Mer läsning

Annons