Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans sambo dog av blodförgiftning: "Vi ville lämna prover, men läkaren vägrade"

Anna-Lena Söderberg från Ljusdal fick först halsfluss, sen ont i benet. Tre dagar senare var hon död. Hennes sambo Mikael Sved är besviken på sjukvården.
– Jag har aldrig varit med om en så arrogant läkare, säger han.

Annons

OBS! Denna artikel publicerades den 28 september 2016

Det var i slutet av januari 2015 som Anna-Lena Söderberg, lärare på Slottegymnasiet, blev förkyld och fick hosta. Hon besökte vårdcentralen en torsdag och fick hostmedicin. Under helgen blev hon sämre och fick ont i halsen. Efter att ha varit hemma från arbetet i tre dagar åkte hon och sambon Mikael Sved till Ljusdal-Ramsjös hälsocentral.

– Anna-Lena var febrig och hade värk i kroppen och förutom halsen började hon också få ont i benet, berättar Mikael.

På hälsocentralen lät man röntga hennes ben och skrev ut såväl smärtstillande som kryckor. Men man tog inga prover.

Mikael Sved har samlat all dokumentation kring det som hände hans sambo Anna-Lena.

– Vi bad om det, men fick bara till svar "att det bestämmer läkaren, inte ni". Jag upplevde läkaren som väldigt arrogant, säger Mikael.

Läs mer: Blodförgiftning upptäcktes för sent – kvinna avled

Anna-Lena blev hela tiden sämre och var mycket orolig. Hon åt inget och kunde inte sova.

– Hon skickade väldigt förvirrade sms till mig. Hon som alltid varit världens friskaste, det var svårt att se henne sådär, säger Mikael.

Ljusdals närsjukhus och hälsocentral.

Trots flera besök på hälsocentralen de kommande dagarna upptäcktes inte Anna-Lenas blodförgiftning, som hon troligen fått som en följd av halsflussinfektionen. Först på söndagen tog man prover på henne och det visade sig att värdena var dåliga.

Läkarna sa att det inte såg bra ut. Så jag gick ut med väskan med kläder till bilen igen.

– Då fick hon dropp och jag fick reda på att hon skulle föras till Hudiksvalls sjukhus för observation. Jag frågade om jag skulle åka med i ambulansen, men personalen i Ljusdal sa att det inte var någon fara, eftersom värdena hade förbättrats av droppet.

Mikael åkte då hem för att packa kläder och laga lunch åt barnen, en 14-årig son och en tolvårig dotter. När han väl kom till sjukhuset i Hudiksvall fördes han in ett rum med två läkare.

– Då förstod jag att det här går åt helvete.

– Jag har inte känt någon ilska och kommer nog inte göra det heller. Det tar alldeles för mycket kraft, säger Mikael Sved.

Anna-Lena hade drabbats av en septisk chock och var så gott som död när hon kom till Hudiksvalls med ambulans. Väl på sjukhuset fick de igång henne, men hon fick läggas i respirator.

– Läkarna sa att det inte såg bra ut. Så jag gick ut med väskan med kläder till bilen igen. Sen ringde jag Anna-Lenas mamma och bad henne komma med barnen, säger Mikael.

Bara några timmar senare var Anna-Lena borta. Ett par dagar senare fick även Mikael och barnen halsfluss. Det var omöjligt att få med sig sonen till hälsocentralen.

– Min dotter bara grät. Det gick inte att ta prover på henne, så jag bad om penicillin åt oss alla eftersom det var konstaterat att jag hade halsfluss. Men personalen på hälsocentralen vägrade skriva ut. Då ringde jag vår sjukhuskurator i Hudiksvall och efter bara någon timme hade en barnläkare skrivit recept åt oss. Det var lite mer fingertoppskänsla.

Mikael Sved kommer troligtvis inte att söka vård i Ljusdal igen om han blir sjuk.

Mikael anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom han inte tyckte vården gjort rätt. För två veckor sen kom utlåtandet av IVO:s utredning. Hälsocentralen får visserligen kritik, men inga påföljder. Mikael vet i dagsläget inte om han vill gå vidare med frågan.

Läs mer: Många klagar på vården

– Inget kan ju ta tillbaka Anna-Lena. Och det är väl bra om rutinerna förbättras, men IVO verkar inte ha tagit upp frågan om att läkaren i mitt tycke var arrogant.

Han har inte känt någon ilska – det har däremot barnen gjort – men han är besviken på vården.

– Jag kommer nog inte söka vård här igen. Jag har frågat barnen om de vill flytta, men vi bor kvar.

Läs mer: Region Gävleborg om missen: "Det handlar om ett ovanligt och svårtolkat sjukdomstillstånd"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons