Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldläge inför Ramsjöveckan – ny aktivitet har vaskats fram

Snart är det dags för den årliga Ramsjöveckan. Nytt för i år är guldvaskning tillsammans med mineralentusiasten Olle Grönvall.

Annons

Inför årets Ramsjövecka, som drar i gång på lördag, finns en nyhet på schemat. Kjell Söderberg, född i Ramsjö, ville anordna någonting lite speciellt och har därför bokat upp mineralentusiasten och hobbyvaskaren Olle Grönvall för att lära besökare att vaska efter guld.

Ramsjöveckan drar i gång på lördagen. Som vanligt inleds den med Cabarécupen på Thurevallen.

– För många år sedan fanns det en gruva uppe i Ramsjö. Det var den enda guldgruvan i Sverige. Vi tyckte därför att det skulle vara lite roligt med guldvaskning under Ramsjöveckan, säger Kjell Söderberg.

Så här såg det ut när Cabarécupen spelades i fjol: Klassiska fotbollscupen sparkade i gång årets Ramsjövecka

Han och frun har intresserat sig för guldvaskning på senare dagar. Det har blivit en hobby. Ännu har de inte stött på några glimrande korn, men det är känslan av att man skulle kunna hitta som driver en vaskare.

– Svartsand har vi däremot hittat, säger Kjell Söderberg.

Olle Grönvall berättar att svartsand är ett mycket bra tecken för guldvaskaren. Hittar man svartsand är chansen 90 procent för att hitta guld, menar han.

Förutom pirret, förhoppningen om att se det glimra till i vaskpannan, håller både Kjell Söderberg och Olle Grönvall med varandra om att det också är naturupplevelsen som lockar. Lugnet.

Under fredagen den 8 juli får fler chansen att drabbas av guldfeber. Då ska Olle Grönvall lära intresserade tekniken och sedan är det fritt fram att vaska i vattendragen.

För att verkligen kunna visa hur det går till, och hur man ser om det är guld man har hittat, har de köpt in så kallat sandguld. Rör fyllda med sand och tio små guldkorn.

Hur små brukar kornen vara som går att hitta i naturen?

– Oooh, de är supersmå. Inte ens en millimeter. Tänk dig det minsta av sandkorn, så små brukar de vara, säger Kjell Söderberg.

Hur ser man då att det är guld man hittat?

– När det bara är det minsta lilla sand kvar lutar man vaskpannan åt olika håll. Finns det guld så ser man det, det glimrar, berättar han.

Så här mycket guld blir nog svårt att finna under Ramsjöveckans guldvaskning – men guld har hittats i Ramsjö tidigare, så omöjligt är det inte.

Till skillnad från Kjell Söderberg, som nyligen börjat med guldvaskning, har Olle Grönvall haft turen att hitta korn av den dyrbara mineralen. Även i Ramsjö.

– Fem, sex stycken har jag nog hittat där, säger han.

Hur känns det när man upptäcker att man hittat guld?

– Man blir väldigt glad och så tror man att man ska hitta något stort sen, säger han och skrattar.

Chansen att besökare under Ramsjöveckan ska hitta guld är inte enorm, men enligt Olle Grönvall är Sverige Europas mest guldrika land, så omöjligt är det inte.

– Det finns större chans att hitta värdefulla mineraler än att spela på lotto brukar jag säga.

Läs mer: Ramsjövecka med populär fotbollscup och cykling runt Hennan

Ramsjöveckan 2016

Här finns några av de aktiviteter som anordnas under årets upplaga av Ramsjöveckan:

– Cabarécupen

– Dans på "Lugna udden" både inleder och avslutar veckan

– Flugfiskekurs

– Kulturtimma i Ramsjö skola

– Mopedrally

Mer läsning

Annons