Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdar och godsaker i fokus i Ljusdals kommun

Under helgens Hälsingegårdsdagar är det öppet hus och guidade turer på flera gårdar runtom i Ljusdal. På flera ställen bjöds det även på hälsingeostkaka i enlighet med helgens tema där landskapets bästa recept skulle utses.

Annons

Världsarvsgården Kristofers i Järvsö tar normalt bara tar emot bokade turer men i helgen är det en av många gårdar som har öppet hus.

Tidigare har det bara varit en dag, men i år fick hälsingegårdarna en hel helg vilket passade besökarna Elna och Kurt Eriksson från Matfors som hand i handske. Trots att de har sett många förut började de redan på lördagen för att hinna se så många gårdar gårdar som möjligt under helgen.

– Det är så intressant och de är så fina, vi besöker dem så fort vi får tillfälle, säger Elna Eriksson, ursprungligen från Hassela, och fortsätter:

– Sen måste vi prova hälsingeostkakan också.

Läs mer: Ostkaka är temat på årets Hälsingegårdsdagarna

Under sitt besök på Engbergs i Stavsäter i Ljusdal kunde de titta på den "Lillstugan" som var öppen för allmänheten. Det är gårdens äldsta del som byggdes på 1700-talet. Århundradet efter begåvades den med en vackert utsmyckad väggdekor.

Ann-Christine Asplund, som äger hälsingegården, tycker det är bra att det finns sådana här dagar och helger vilket sätter fokus på gårdarna som är en så viktig del av Hälsingland.

– Det här är vårt kulturarv som vi i Hälsingland är stolta över, som vi vill bevara, säger hon.

Läs mer: Världsarvsgårdarna blir frimärken

Till sin förtjusning har hon märkt ett stigande intresse för gårdarna, sedan sju av dem sattes upp på världsarvslistan 2012, och inte bara bland turister.

– Många har fått upp ögonen för sina egna gårdar, och det har blivit en sporre för att ta hand om det man själv har, säger Ann-Christine Asplund.

Läs mer: Många nya besökare till Hälsingegårdarna

Ann-Christine Asplund äger Engbergs i Stavsäter och tycker det är roligt och viktigt att få visa upp Hälsingegården för allmänheten. Här bakar hon tunnbröd enligt gammalt recept.

Så hur var det med ostkakan då, var det landskapets bästa som serverades på Engbergs? Nja, Elna Eriksson var inte helt såld. Det beror främst på att hon, sitt ursprung till trots, är uppvuxen med en annan sorts ostkaka.

– Det här är inte min favorit. Den ostkaka jag är van vid är den småländska, säger Elna Eriksson som snabbt tillägger, måhända för att inte förgrymma några lokalpatrioter.

– Men det var roligt att testa och den smakade bra.

Hälsingegårdsdagarna pågår även under söndagen.

Läs mer: Så här var det på hälsingegårdarnas dag 2014

Elna och Kurt Eriksson från Matfors är stora hälsingegårdsentusiaster och planerade att besöka många gårdar under helgen. Och äta hälsingeostkaka förstås.

Mer läsning

Annons