Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första maj i ny tappning i Ljusdal: "Vi har inget emot att marschera under röda flaggor, men vi vill nå fler"

På söndag är arbetarnas högtidsdag. Men i år blir det inget demonstrationståg genom köpingen, istället anordnas en familjedag i Folkparken. – Det blir mer samtal och mindre marsch, säger Örjan Fridner, ordförande för Socialdemokraterna i Ljusdal.

Annons

Förra året gick första maj-tåget genom centrala Ljusdal.

Röda fanor som vajar i vinden, ljudet av trumslag och slagord som ekar mellan fasaderna. Det brukar ofta vara sådant som första maj förknippas med.

I år däremot kommer inte Socialdemokraterna att tåga genom centrala Ljusdal i vanlig ordning. I stället testar man någonting helt nytt, förklarar Örjan Fridner, ordförande för Socialdemokraterna i Ljusdal.

– Vi provar en ny modell i år och anordnar en familjedag i Folkparken. Vi vänder oss i första hand till familjer men givetvis också till alla som traditionellt varit med och lyssnat på oss. Och alla människor däremellan förstås, säger han.

Örjan Fridner, ordförande för Socialdemokraterna i Ljusdal.

Familjedagens program kommer bland annat att bestå av olika musik-, sång- och dansuppträdanden. Även första maj-tal står på schemat, av bland annat Stina Mickelsson från Socialdemokraterna i Ljusdal och Lars Stjernkvist, Socialdemokraten från Norrköping som både varit riksdagsledamot och partisekreterare.

Hur kommer det sig att ni testar något nytt på första maj?

– Vi har upplevt att vi vill söka nya målgrupper. Vi har inget emot att marschera under röda flaggor, men vi vill prova att nå nya människor. Vi förtroendevalda får möjlighet att träffa kommuninvånarna på ett annat sätt på familjedagen och hoppas att många vill samtala med oss, säger Örjan Fridner.

Läs också: Skolan viktigast för årets första maj-talare

Meriterade socialdemokraten Lars Stjernkvist är en av talarna i Ljusdal.

Men tror ni inte att många kommer sakna första maj-tåget?

– Vi får utvärdera efteråt om vi ska gå tillbaka till det som vi haft under minst ett halvt sekel i Ljusdal. Men det här känns som en ny vind, säger han.

Läs också: De ska tala på första maj i Ljusdal och Hudiksvall

Vad betyder första maj för dig?

– Jag tycker att det är en stolthet att få stå upp för de idéer kring solidaritet och frihet som arbetarrörelsen står för. Särskilt i tider som dessa när vi bara fokuserar på våra iphones är det viktigt att komma ut och prata med varandra, säger Örjan Fridner.

Kommer röda fanor att synas i Folkparken?

– Vi har inte något formellt beslut kring det ännu, så jag kan inte lova något. Men vi kastar ju inte allt överbord bara för att vi inte marscherar, säger han med ett skratt.

Vänsterpartiet i Ljusdal anordnar inget eget arrangemang på första maj. I stället uppmanas medlemmar och sympatisörer att bege sig till närmsta större partiförening, i Ljusdals fall i Hudiksvall, Bollnäs eller Söderhamn, enligt Vänsterpartiet Gävleborgs hemsida.

Mer läsning

Annons