Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjuder vissa typer av fiske – vill rädda storvuxen öring i Ljusdals sjöar

Nu införs restriktioner mot fiske i Väljeån, Storsjön, Bäckesjön och Letssjön. De gäller från i år och fram till och med 2018. Det är Ljusdals FVOF som har tagit beslutet för att rädda den unika stammen av storvuxen öring i området.

Annons

– Det är en väldigt hotad art, säger Mikael Hansson, ordförande i Ljusdal fiskevårdsområdetsförening.

Medlemmarna i föreningen har i många år arbetat med att genomföra biotopförbättrande åtgärder i Väljeån, som rinner mellan mellan Hennansjön och Storsjön, samt Leån, som binder samman Storsjön, Bäckesjön och Letssjön.

Läs också: Här bäddas för storöring

Leån är helt fri från vattenkraftutbyggnad, vilket gör vattensystemet viktigt för storvuxen insjööring, som är beroende av att kunna leka i vattendragen och sedan leva och växa i sjöarna.

I Leån strömmar vattnet fritt, vilket gör ån till en viktig lekplats för storvuxen öring.

– Det är väldigt ovanligt med den här typen av fisk genom att de flesta vattendrag är utbyggda idag. Man reglerar sjöar och förhindrar dem att leva i sin livscykel, säger Mikael Hansson.

Läs också: Mer ström för fisken i Leån

Efter de fiskeförbättrande åtgärder genomförts i området syns nu en liten återhämtning i den lokala stammen av storvuxen öring. För att skynda på den processen förbjuder nu Ljusdal FVOF tillfälligt trollingfiske och nätfiske i Bäckesjön och Storsjön. Väljeån fredas helt från fiske. I Letssjön tillåts trollingfiske men inte nätfiske. Utterfisket förbjuds permanent inom hela Ljusdals FVOF.

– Vi ser att det är för få föräldrafiskar och då tror vi att det kan vara ett sätt att rädda kvar stammen. Därför har vi gjort sådana här temporära åtgärder. Det kommer inte att påverka så mycket för de som tycker om att fiska. Vi tar bort de metoder som är mest effektiva på öring. Det är jätteviktigt, för det finns inte så många stammar kvar i vår del av Sverige.

Läs också: Leån har fått tillbaka sina naturliga strömmar

Den som fiskar på annat sätt och får upp en öring på kroken måste slänga tillbaka den i vattnet – ingen öring får avlivas.

– Nu ska vi sätta upp skyltar och öka bevakningen, säger Mikael Hansson, som hoppas på förståelse för förbudet.

– Det finns alltid de som tycker man är där och lägger sig i deras sjöar. Men vi vill att det ska bli bra där, det kommer att gagna alla. Är det någon som är missnöjda får de höra av sig till mig.

Läs också: Bidrag på halv miljon ska återställa Väljeån

Han tror att effekten kommer att märkas snabbt.

– Det ser vi ganska omgående. Avkomman av den fisk som gick upp och lekte i fjol kan vi mäta redan i år. Det har vi full koll på. Vi har inventerat och följt med elfiske i många år, och har ganska bra grepp om hur mycket som har tagits upp ur sjön.

Till sommaren kommer man att åtgärda sista biten av Väljeån i Hennan.

– Sedan är vi klara med biotopåtgärder där uppe.

Efter det är målsättningen att ordna fria fiskpassager vid kraftverk och dammar från Ljusnan upp till Ramsjö.

Mer läsning

Annons