Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på digitalt klassrum: "Vi får ökad likvärdighet då alla elever kan delta på samma villkor"

I skolundervisningen blir det allt vanligare med digitala hjälpmedel. Slottegymnasiet och Stenhamreskolan är först ut i en satsning där eleverna får använda bärbara datorer i undervisningen.

Annons

Utbildningsnämnden startar med en storsatsning för att modernisera undervisningen och för att göra eleverna bättre rustade för framtiden. Detta genom att erbjuda en bärbar dator till alla elever för att skapa ett digitalt klassrum.

Satsningen kommer att vara under tre till fyra år och ske etappvis. Slottegymnasiet och årskurserna 7 till 9 på Stenhamreskolan är de första som kommer att få testa på användningen av bärbara datorer i sin skolundervisning. Därefter kommer andra elever i samma årskurser och övriga grundskoleelever att få tillgång till det digitala klassrummet.

Läs mer: Politiker om situationen på Vågbroskolan: "Det här har ruskat om oss"

Just nu arbetar man med trådlösa nätverk på skolorna och börjar med ett inköp av 500 bärbara datorer. Plattformen som kommer att användas ger elever och personal en enorm möjlighet att kunna dela dokument och arbetsuppgifter med varandra, samt bättre möjligheter till kommunikation. Elevernas vårdnadshavare kommer också till viss del att kunna följa med i vad som händer på plattformen.

Slottegymnasiet och Stenhamreskolan är först ut med att få tillgång till bärbara datorer i undervisningen.

Läs mer: Stöld på Njutångers förskola - elektronik saknas

– Vi får ökad likvärdighet då alla elever kan delta på samma villkor, oavsett svårigheter. Det handlar om att man behöver ha datorer i undervisningen för att ge varje elev det dem behöver, säger Monica Hallquist, utbildningschef i Ljusdals kommun.

Det digitala klassrummet kan nås via alla enheter med internet, så som smarta mobiltelefoner, läsplattor och persondatorer. Skulle en elev exempelvis vara hemma går det ändå att delta i undervisningen, likaså om en lärare inte kan närvara på skolan.

– Den digitala arbetsmiljön är idag en självklarhet, avslutar Monica Hallquist.

Mer läsning

Annons