Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtat tillskott – omsorgsnämnden i Ljusdal kan få 10,4 miljoner

Underskottstyngda omsorgsnämnden kan komma att få ett mångmiljontillskott till följd av de 25 miljoner staten tilldelat Ljusdals kommun.

Annons

Under kommunstyrelsens sammanträde på torsdagen beslutades att de 27 miljoner som Ljusdals kommun under slutet av förra året tilldelades från staten för att kompensera för ökade kostnader i flyktingmottagandet, föreslås tillskjutas omsorgsnämnden, utbildningsnämnden samt överförmyndarverksamheten.

Det slutgiltiga beslutet tas i kommunfullmäktige den 25 april.

Omsorgsnämnden kämpar med ett stort underskott där facit för 2015 löd 37 miljoner back. De föreslås nu få ett tillskott i budget för 2016 med 10,4 miljoner kronor. Samt en avskrivning av det ofördelade sparkrav på 11,4 miljoner kronor som nämnden släpar på sedan 2014.

Läs mer: Stora utmaningar för omsorgschefen i Ljusdal: "Vi är ju inte i hamn på något sätt"

– Det är ju ändå en rätt kraftig förstärkning. Sen om det kommer att räcka eller ej för året det får vi se, men det är i alla fall vad nämnden har begärt och uppskattat att de behöver, säger Lars Molin (M), kommunalråd i Ljusdal.

Lars Molin (M), kommunalråd i Ljusdal.

– Det känns väldigt bra tycker jag, säger Yvonne Oscarsson (V) som är ordförande i omsorgsnämnden.

Det eventuella tillskottet till omsorgsnämnden kommer att diskuteras under deras nästa sammanträde, vilket sker till veckan.

– Men det finns en budget för 2016, så vart vi ska göra av pengarna vet vi. Det kommer inte att räcka till någonting nytt. Flyktingpengarna går till flyktinginsatser och i övrigt jobbar nämnden på som förut, säger Yvonne Oscarsson.

Utbildningsnämnden föreslås få 6,5 miljoner kronor och överförmyndarverksamheten ett tillskott på 578 000 kronor.

Läs också: Ett program på Slottegymnasiet stoppas till hösten: "Innebär en nedläggning"

Resterande dryga 7,5 miljoner kronor kvar att fördela föreslås hamnar i potten Centrala Flyktingmedel som ska finnas för att exempelvis skolan inte ska behöva belasta sin budget då oförutsedda utgifter uppstår, som när det kommer ensamkommande flyktingbarn till kommunen.

Detta senaste var någonting som Socialdemokraterna genom Markus Evensson motsatte sig under sammanträdet. Han yrkade på en annan fördelning av pengarna. Ett yrkande som dock inte vann majoritet.

Markus Evensson (S).

– Regeringen har sagt att det kommer att komma mer pengar och man har sagt att de här 27 miljonerna ska spenderas under 2015 och 2016. Då tycker vi helt enkelt att vi ska göra det. Vi vet att omsorgsnämnden och utbildningsnämnden har stora problem, de har haft jättestora sparkrav på sig under de senaste åren och här har vi en möjlighet att fördela ytterligare 7,5 miljoner kronor ut till nämnderna, säger Markus Evensson.

Han yrkade på ytterligare 4,5 miljoner till omsorgen och 2,5 miljoner till utbildning. 500 000 kronor tyckte han också skulle läggas till kommunstyrelsens budget för att användas till ett arbete med ett kvalitetssystem inom kommunen, någonting han själv lämnat in en motion om.

Läs också: Valliansen vill bygga ålderdomshem på Östernäs: "De skulle få det ofantligt fint där"

Mer läsning

Annons