Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 30 år i branschen – nu säljer de alla mjölkkor: "Finns ingen lönsamhet"

De har haft mjölkkor i 30 års tid. Men nu har den dåliga lönsamheten tagit ut sin rätt. Förre LRF-ordföranden Jan Thorén och frun Lisa Thorén säljer nu alla mjölkkor. "Det är som att välja mellan pest och kolera", säger Lisa.

Annons

En lastbil startar, rullar över den jordiga gårdsplanen och upp på landsvägen. Korskrogen står det på ortsskylten som passerar förbi. Kvar på gården står Jan och Lisa Thorén. De har precis skickat iväg fem mjölkkor till försäljning.

– Det känns konstigt. Men det känns bättre att de går till livet istället för slakt, säger Lisa Thorén.

Läs också: Dålig lönsamhet men unga bönder mer optimistiska

Den här djurtransporten är bara början. Innan sommaren är slut räknar de med att samtliga mjölkkor, uppemot 50 till antalet, ska ha lämnat gården.

Anledningen? Det finns ingen lönsamhet.

– Jag tror knappt att det finns någon som har lönsamhet på mjölkproduktion i dag, säger Jan Thorén.

Jan och Lisa Thorén slutar med mjölkkor efter 30 år.

För att ha en chans att få verksamheten att gå runt framöver skulle det behövas en modern anläggning som kan producera tillräckligt många liter mjölk per minut. För Thoréns del hade det krävt en rejäl investering.

Läs även: Delsbomejeri på gång – lokal mjölk på hyllorna i höst

– Vi tog ett beslut för några år sedan att inte bygga en ny ladugård. Det innebär att man förr eller senare kommer att avveckla mjölkproduktionen. Tar man ett investeringsbeslut så är det ett väldigt långsiktigt beslut som kostar mycket pengar, säger Jan Thorén.

Som att välja mellan pest och kolera

Men det var inget enkelt beslut att överge mjölkproduktionen. I ett inglasat uthus på gården bjuder paret på en kopp kaffe. Lisa Thorén häller en skvätt mjölk i kaffet. Hon berättar om valet mellan osäkerheten det skulle innebära att fortsätta som förut, och osäkerheten som kommer uppstå när de gjort sig av med mjölkkorna.

– Det är som att välja mellan pest och kolera, säger hon.

Det kommer att bli ovisst framöver för paret Thorén.

– Många som fortsätter i dag har inget val. De är uppköpta av banken, så att säga. Det går knappt att sluta, säger Jan Thorén.

De leder oss in i ladugården där mjölkningen brukar ske. Just nu ägnar sig en av de anställda med att mocka och utrymmet är tillfälligt tomt. Men till hösten kommer bönderna ställas inför en helt ny utmaning, när ladugården blir permanent tom.

Mjölkkorna har ju alltid funnits där

– Vi måste göra något med ladugården innan det blir vinter, annars kommer vattnet frysa. Så vi måste hitta på något.

Läs mer: Här bor det flest kor i Hälsingland

På gården finns i övrigt 320 ungdjur och 90 fårtackor och lamm som kommer att vara kvar. Men beslutet om att sälja mjölkkorna kommer ändå att leda till ovissa tider för paret.

– Man vet inte vad som ska hända. Mjölkkorna har ju alltid funnits där, säger Lisa Thorén.

Kalvarna i Korskrogen är ivriga när mänsklig kontakt erbjuds.

Jan Thorén har med sin bakgrund som tidigare LRF-ordförande alltid haft en vilja att vara med och påverka branschen. Men han påpekar att de yttre faktorerna varit för kraftiga.

– LRF är att försöka påverka, men vi påverkas ju mer än vad vi kan påverka. För ett och ett halvt år sedan såg det jättebra ut. Men sen hände det en del grejer på kort tid, som vi inte kunnat göra något åt, säger han.

Läs även: "Ljusdals bönder blir förlorare"

Han radar upp tre huvudsakliga anledningar till att lönsamheten blivit så dålig på senare tid:

1. Sanktioner i samband med Krimkriget gjorde att Rysslands satte stopp för livsmedelsimport.

2. Överskott av mjölk på världsmarknaden, där importstopp i Kina slagit hårt.

3. Förändrade villkor från politiskt håll inom EU som skapat ett stort mjölköverskott även i Europa.

För verksamheten i Korskrogen kommer konsekvenserna av allt detta även innebära färre jobbtillfällen. I dagsläget sysselsätts åtta heltidstjänster per år på gården, med störst arbetsbelastning på sommaren.

– Det kommer att behöva minska, säger Jan Thorén.

Uppemot 50 mjölkkor kommer att gå till försäljning innan sommaren är slut.

Ute vid en av hagarna går korna på grönbete. På vägen dit kan minsta snedsteg innebära en fot täckt av koskit. När Jan och Lisa Thorén ställer sig vid ett av stängslen kommer ett gäng kor lunkande.

Några har en stark personlighet

– Det är klart att man har en relation till djuren. Vi har alltid haft dem, och det är mjölkning två gånger om dagen, säger Lisa Thorén.

– Några har en stark personlighet. Vissa är man kanske tacksam över att de lämnar gården, säger Jan Thorén och skrattar gott.

Tidigare LRF-orföranden Jan Thorén har sett många mjölkbönder ge upp och lämna branschen.

Det är ingen tvekan om att det kommer att bli ett tomrum när 50-talet kor försvinner från gården i Korskrogen. Och från branschen försvinner ännu en i raden av mjölkbönder.

– När jag började som avbytare 1981 var det över 100 mjölkgårdar i Ljusdals kommun, i dag är det ungefär 12 kvar, säger Jan Thorén.

Finns det risk att kommunen kommer att bli helt utan?

– Jag tror inte att det är närliggande. Men på sikt kan det bli så.

Mer läsning