Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyraste förslaget vann när förvaltningshusets framtid beslutades

En stor ombyggnation av förvaltningshuset, med uteservering och förflyttning av Ljusdalssalen – det är vad kommunstyrelsen beslutade på torsdagen.Men än är inte sista ordet sagt. Frågan ska nämligen upp i kommunfullmäktige.

Annons

På torsdagen beslutade kommunstyrelsen i Ljusdal om förvaltningshusets framtid.

Liten, smärre eller stor ombyggnation var vad politikerna hade att välja på.

Läs mer: Så här kan framtidens kommunhus se ut – åtta miljoner dyrare: "Allt blir nytt"

Valliansen förespråkade en stor ombyggnation enligt det senaste framtagna förslaget. Det skulle innebära att kafeterian och Ljusdalssalen byter plats och att det öppnas upp för en uteservering mot Riotorget, samt ett entresolplan, en stor balkong, i biblioteket.

Yvonne Oscarsson (V) och Lars Björkbom (KD) var öppet för det dyraste av förslagen om förvaltningshuset. Rolf Paulsson (före detta SRD), längst till höger, förespråkade ett billigare alternativ.

Argumenten fokuserades till möjligheten att göra det som redan då förvaltningshuset byggdes var tanken. Att göra det till en mötesplats för folket.

– Även om huset fungerat bra så går det att göra bättre. Världen och människors behov förändras och jag ser i dag ett större behov av mötesplatser. Om kommunen kan erbjuda en bra mötesplats så är det väl använda pengar, sa Yvonne Oscarsson (V) under den utdragna debatt som föregick beslutet.

Från oppositionens sida var det just att förvaltningshuset innan branden fungerade bra som användes som argument – samt den ekonomiska aspekten.

Socialdemokraterna var emot det förslag som till slut vann i en votering. De ville gå på samhällsutvecklingsutskottets linje med en billigare ombyggnad av förvaltningshuset.

Förslaget som skulle innebära en stor ombyggnation har beräknats kosta knappa åtta miljoner mer än vad det skulle kosta att endast återställa byggnaden till sitt ursprungliga skick.

Läs också: Renovering av förvaltningshuset dröjer – inte klart förrän tidigast 2017: "Måste bena ut vad man vill ska göras"

Kommunens pengar ska användas på rätt sätt, kan sammanfatta vad oppositionen i form av Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Rolf Paulsson (före detta SRD) uttryckte under sammanträdet.

– Uteservering är inte det primära vi tänker på när vi ska fixa ett förvaltningshus, sa Kristoffer Hansson (MP).

I det ekonomiskt ansträngda läge kommunen befinner sig menade de också att Valliansen tog för lätt på åtta miljoner hit och dit.

Man menade också att det senaste förslaget skulle innebära en sämre placering av Ljusdalssalen. Trängre och mörkare.

Oppositionen förespråkade i stället det alternativ samhällsutvecklingsutskottet föreslagit inför beslutet; att öppna upp kafeterian och på så sätt bilda ett större torg i anslutning till receptionen – samt ett entresolplan i biblioteket. Detta förslag skulle enligt beräkningar kosta runt sex miljoner mindre.

Örjan Fridner (S) yrkade även på att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige, då det i ett av alternativen handlar om en väldigt stor summa pengar.

Det hela slutade med en öppen votering i vilken Valliansens föredragna förslag vann. En stor ombyggnation av förvaltningshuset.

Men – frågan ska också tas upp i kommunfullmäktige, varpå sista ordet ännu inte är sagt.

Jonny Mill (LB) förespråkade en stor ombyggnad enligt det senaste förslaget om förvaltningshuset. Det förslag som till slut vann i en votering.

Se också: Saneringen snart klar efter branden i förvaltningshuset – flera förslag inför återuppbyggnaden

Mer läsning

Annons