Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det närmar sig för traktorpulling på Bränta

På lördag går startskottet för den populära traktorpullingen i Ljusdal.

Annons

Det är dags för årets traktorpulling på Bränta. För femte året arrangeras tävlingen som går ut på att deltagarna ska dra en bromsvagn efter sig, och den som tar sig längst vinner. Vanligtvis använder man traktorer, men även lastbilar och gräsklippare är tillåtna.

– Man drar en bromsvagn på en stäcka på 100 meter och det blir tyngre ju längre man drar den. Har du dragit bromsvagnen 100 meter så har du klarat det, säger Bertil Olsson, ordförande i Hälsinglands traktorpullingförening.

Läs mer: Svartrök, slädar och show

För femte året arrangeras traktorpulling.

Bromsvagnen är helt ny och väger 13 ton. Det är ett nytt koncept utan rörlig vikt och som är godkänd för den här sortens tävlingar.

– Vi har klasser för allt, från standardtraktorer från logen till traktorer som man modifierat. Flygplansmotorer eller stridsvagnsmotorer är några exempel. Klasserna är uppdelade i modifierad, standard och viktklasser, berättar Bertil Olsson.

Läs mer: Fullt ös på Bränta

I årets upplaga av traktorpulling finns 73 deltagare och vem som helst kan vara med i tävlingarna. Barnklassen med standardgräsklippare har en åldersgräns på åtta år. Under hela lördagen kan man titta på de olika fordonen som släpar den tunga bromsvagnen, och ta en kaffe eller två i pausen som blir vid lunch-tid.

Bromsvagnen är helt ny och väger 13 ton. Det är ett nytt koncept utan rörlig vikt.

Bertil Olsson ska själv vara med och tävla i "5000-kilo modifierad-klassen".

– Jag tävlar med en traktor och en lastbil, sonen som är åtta år kör gräsklipparen. Frun kör i samma klass som mig men har just nu tekniska problem med fordonet, förhoppningsvis kan hon vara med ändå. Vi blir ju lite konkurrenter, säger Bertil Olsson.

På lördag klockan tio på Bränta går startskottet för deltagarna.

Bromsvagnen dras på sträckan 100 meter.

Mer läsning