Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De utbildas i jakt på björn: "Man ska ha respekt"

Årets björnjakt inleddes med att flera misstänkta otillåtna åtlar hittades runt om i skogarna i Hälsingland.
Strax utanför Tandsjöborg fick ett gäng kursdeltagare lära sig hur man jagar björn på klassiskt vis - utan otillåtna medel.

Annons

I skogarna utanför Tandsjöborg arrangeras under några dagar en björnjaktsutbildning av Svenska jägareförbundet Gävleborg. Många av kursens deltagare kommer från de södra, och björnfattigare, delarna av Sverige och hoppas på att lära sig mycket av de erfarna jägarna som bjudits in.

Svenska jägareförbundet ordförande, Johan Lundberg, är en av dem som är med och utbildar jägare i björnjakt.

– Vi har haft skjutövningar med vår skytteinstruktör, teori och praktisk jakt så länge det finns björnar kvar på tilldelningen, säger Johan Lundberg, ordförande Svenska jägareförbundet Gävleborg.

– Det är ju ett av de farligaste djuren vi har i Sverige. Speciellt om man börjar skjuta på det, så man ska ha respekt för det. Sen bör man ha mycket kunskap om var man ska skjuta, när man ska skjuta och när ska man inte skjuta. Det är rätt mycket att hålla reda på, säger Johan Lundberg.

Dagarna innan årets licensjakt startade uppdagades flera misstänkta otillåtna åtlar runt om i Ljusdals kommun, vilket inneburit att björnjakten blåsts av i flera områden.

Läs mer: Efter upptäckten av illegala åtlar – se när bäck saneras från ett ton slaktavfall

– Tyvärr ser vi även i år att det handlar om rätt mycket illegala metoder, vilket vi naturligtvis tar bestämt avstånd ifrån, säger Johan Lundberg.

Magnus Jensen tycker att upptäkten av de misstänkta åtlarna är positiva för jaktens etik.

Jägarna som deltar i Jägareförbundets björnjaktsutbildning får dock uppleva en klassisk löshundsjakt där områden, med utplacerade passkyttar, söks igenom av hundförare.

Svenska älghundsklubbens ordförande, Magnus Jensen, är en av dem som agerar hundförare och även han är kritisk till de otillåtna åtlarna, men anser att det är bra att de uppdagats.

– När Gävleborg fick en minskad tilldelning sa alla att jakten kommer att vara över på en gång, men så är det ju inte. Det går trögare i år än någonsin, säger Magnus Jensen, ordförande svenska älghundsklubben.

– Jag tror att jaktetiken har blivit bättre i och med detta och att det därför tar längre tid att fylla tilldelningen.

Läs också: Björnjakten i Gävleborg är i gång – följ den här

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning