Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tog båten över Medelhavet: "Här är vi välkomna, här vill vi vara"

Artikel 3 av 7
När dom blir vi
Visa alla artiklar

Abdulsalam och Joud Alaraj fick avslag på sin ansökan om att förenas med sin familj i Ljusdal. Eftersom deras genetiska sjukdom kräver vård de inte kunde få som flyktingar i Turkiet, valde de den vådliga vägen över Medelhavet.

Annons

Syskonen Joud och Abdulsalam Alaraj är glada över att äntligen vara i Sverige.

Kommer ni ihåg Sawsa Ghazal? Hon är en syrisk flykting i Ljusdal som intervjuades av Helahälsingland i höstas. I intervjun berättade hon om hennes två barn, idag 21 och 20 år gamla. som var kvar i Turkiet dit familjen tvingats fly. Sawsa flydde ensam till Sverige, eftersom hennes barn har en sjukdom, thalassemi, som kräver blodtransfusioner varannan vecka.

– Ska mina barn behöva resa med en av de där båtarna? frågade hon sig oroligt.

Och så blev det.

Läs mer: Familjen fick avslag på sin ansökan

I Turkiet fick barnen Abdulsalam och Joud blodtransfusioner som höll dem vid liv, men inte den hormonbehandling som har en läkande effekt på deras sjukdom. När det stod klart att barnen inte fick tillstånd att anhöriginvandra, fattade de beslutet att ensamma ta sig till Sverige.

– Vår pappa och lillasyster hade fått tillstånd, men eftersom vi båda är över 18 avslogs vår ansökan. Vad hade vi för val? Vi var tvungna att resa, berättar Abdulsalam.

Brodern och systern gav sig iväg. Resan började med en båtfärd över Medelhavet till Grekland. Överfärden var fruktansvärd, berättar Abdulsalam.

– Det var alldeles mörkt, vi såg ingenting. Vi visste inte om båten åkte eller stod stilla, eller åt vilket håll smugglarna förde oss. Vi var så rädda.

Läs mer: Folk flydde i båtar även för 70 år sen

Väl i Europa tog de sig genom land efter land till fots eller med tåg. Allt gick bra fram till Tyskland. Där blev de omhändertagna och förda till ett militärläger. Myndigheterna ville att de skulle lämna sina fingeravtryck och söka asyl i Tyskland.

– Om vi gjort det, så skulle vår resa vara förgäves. Vi ville ju till vår familj. Så vi flydde från lägret, säger Joud.

– Militären kunde inte hålla fast oss, utan sa att vi fick ge oss av på egen risk. Hade vi blivit tagna av polisen efter det hade vi fått fängelse, säger Abdulsalam.

På nyårsafton kom de så äntligen fram till Stockholm efter att bland annat ha skjutsats från Danmark till Helsingborg. Där sammanstrålade de med sin familj.

– Det kändes som att fyverkerierna var för oss, nu när vi äntligen var framme, säger Abdulsalam och ler.

I Sverige får Joud och Abdulsalam den vård deras sjukdom kräver. Varannan vecka åker de till Hudiksvall för blodtransfusioner. – Vi mår så mycket bättre nu, säger Joud.

Nu har de alltså bott i Ljusdal i ett halvår. De fick uppehållstillstånd i april.

– Man har tagit hänsyn till vår sjukdom. Jag tror inte handläggaren i Turkiet ens tittade på vårt fall utan dömde oss bara på vår ålder. Det känns orättvist – vi kan ju inte hjälpa hur gamla vi är. Att vi skulle behöva utsätta oss för risken att resamed båt, säger Abdulsalam.

Men det märks ingen ilska eller bitterhet hos syskonen nu. De pluggar svenska och har siktet inställt på universitetsstudier båda två.

– Jag vill läsa hematologi, om blod. Det känns som att redan jag är expert, säger Joud och skrattar.

– Jag vill bli psykolog. Eftersom våra kroppar inte klarar av kroppsarbete, måste vi arbeta med våra hjärnor. Och jag vill gärna förstå andra människor, säger Abdulsalam.

Abdulsalam Alaraj i skolan i Ljusdal.

På frågan om de saknar Syrien är svaret klart nej.

– Där finns inget kvar där, säger Joud.

– Innan vi reste sa vi: håll inte fast vid en sten. Hemmet är där familjen är. Här är vi välkomna, här vill vi vara, säger Abdulsalam.

Hela familjen samlad i Nore.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Alla artiklar i
När dom blir vi