Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklar för hjärnforskning: "Jag hoppas att det gynnar barn med ADHD"

På en dag har Johan Sjölunds insamling till Hjärnfonden dragit in 1 800 kronor. Han ska i början på augusti cykla från Hudiksvall till Uthaug Havn i Norge och målet är att samla in 100 kronor per kilometer.

Annons

Det började som ett infall.

Johan Sjölund från Färila fick för sig att han skulle vilja cykla från Östersjöns kust till Atlantkusten i Norge. I augusti gör han slag i saken – och han passar även på att utnyttja sitt infall till någonting gott.

Johan Sjöund från Färila ska cykla från Östersjöns kust till Atlantkusten i Norge. Hans mål är också att samla in 100 kronor för varje kilometer han cyklar till Hjärnfonden.

De pengar Johan Sjölund samlar in går till Hjärnfonden.

– Det var lite svårt att välja vad man skulle samla in till, för det finns ju hur mycket som helst. Men det kändes som att Hjärnfonden var det som föll mig mest i smaken, säger han.

Hur kommer det sig att det blev just Hjärnfonden?

– Det har väl att göra med att jag är intresserad av hela den biten. Till exempel som med Valla Wellness – det jag tycker är mest intressant med det är meditation och yoga; hur pass mycket man kan göra med sin mentala kapacitet. Och åt andra hållet också, hur mycket man kan ställa till det för sig bara genom tankar.

Läs även: Yoga för män i Ljusdal: "Jag måste få fler män att börja med yoga"

Johan Sjölund anser också att ADHD är ett stort problem som behöver undersökas närmare. Varför drabbas vissa? Och vilket är bästa sättet att hantera diagnosen på?

– Jag har inte riktat insamlingen mot någonting specifikt inom Hjärnfonden, men jag hoppas att det gynnar barn med diagnosen ADHD. Det skulle vara bra för dem och även människorna runt dem, säger han.

Johan Sjölund cyklar på en så kallad liggcykel.

"Cykelturen", som förväntas ta ungefär en vecka, går från kusten i Hudiksvall, genom hemorten Färila, och slutar i Uthaug Havn i Norge. Sträckan är 607 kilometer lång, vilket skulle ge 60 700 kronor till Hjärnfonden, om Johan Sjölund når sitt mål.

Han är hoppfull. När insamlingen endast varit öppen under en dag hade 1 800 kronor ramlat in.

– Det går jättefort, och det känns helt fantastiskt. Man blir väldigt glad att folk vill hjälpa till. Att man kanske har väckt ett engagemang.

Läs också: Läsartext: Långlopp på cykel

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons