Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilia bjöd på ännu en uppskattad teatersommar: "Jag kan inte lova mer än tio år till"

Cecilia Bruce i Hästberg är läraren som blev tv-kändis, skrev en riktig slagdänga och numera är mest känd för sitt kulturarbete och stora engagemang i traktens utveckling.

Annons

Det klirrar av kaffekoppar som Cecilia Bruce ställer fram på bordet tillsammans med jitterbuggare och toscakaka som hon köpt från ett konditori.

– Just ja, jag glömde skedarna, säger hon och hämtar i köket.

Vi befinner oss i den lilla byn Hästberg, som ligger ungefär en mil in i skogen från Harsa, som i sin tur ligger knappt två mil från Järvsö. Efter en promenad på en gräsbevuxen väg genom en kohage syns en vacker 1800-talsstuga.

Cecila Bruce har levt ett innehållsrikt liv och har fortfarande många planer för framtiden.

Där har Cecilia Bruce bott sedan 1960, då hon och hennes mamma köpte stället och flyttade upp från Uppsala.

Numera bor hon ensam i stugan, som hon sköter själv. Till de närståendes lättnad har Cecilia dock slutat klättra på stegar.

– Det senaste året har jag lejt bort rensning av hängrännor, säger hon.

Fyllda 81 år håller sig Cecilia fortfarande aktiv inom olika sammanhang, skriver ofta insändare i tidningen, går på politiska möten och är en väldigt aktiv medlem i Järvsö hembygdsförening.

– Järvsös utveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag är en väldig lokalpatriot, fast jag inte är född här. Jag skulle vilja engagera mig ännu mer, men jag hinner inte och orkar inte.

På väggarna i Cecilia Bruces stuga hänger många tavlor, vissa målade av släktingar. Flera har Cecilias mamma Thorborg Thyselius målat. Hon var också författare och gav ut tio böcker.

Från början är Cecilia Bruce utbildad lärare i svenska, tyska och samhällskunskap, vilket hon har arbetat med i många år. Men under drygt tio års tid på 60- och 70-talen ägnade hon sig åt en helt annan karriär, som bestod av sång och musik, skivinspelningar och tv-framträdanden.

Det hela började 1962 då Cecilia debuterade i Hylands hörna.

Läs också: 50 år sedan Hyland

Efter det medverkade hon i en rad olika radio- och tv-program.

Hur kom det sig att du hamnade i de sammanhangen?

– Det vet jag inte själv. Jag hade ett år tidigare träffat några på teve och sjungit en låt för dem. Då hände inget, men ett år senare ringde de och ville att jag skulle komma.

Tillsammans med sin mamma Thorborg Thyselius, som var författare, turnerade hon runt i Sverige och sjöng sina egenskrivna låtar.

På 60- och 70-talet skrev Cecilia sånger, uppträdde på tv och turnerade runt i Sverige.

– Det fanns bildningsförbund som organiserade turnéer. Sedan lärde jag mig att organisera dem själv.

1972 kom Cecilia Bruces stora hit, Ta en tablett. Den finns fortfarande att höra på Youtube.

– Det var baksidan till skivan En visa om Ljusnan, som jag skrev som ett inlägg i kampen om att Ljusnan skulle få vara outbyggd. Då var vi en miljögrupp som jobbade för det. Min mamma var ordförande i den.

Läs också: Hyllas för sin hembygdskänsla

Så småningom upptäckte publiken även Ta en tablett. Att den skulle bli så stor blev en överraskning.

– Folk känner fortfarande till den. Jag hörde den en gång som musikbakgrund i Bonde söker fru. Jag fick väl några ören från Stim sedan.

Förutom att sjunga och turnera frilansade hon även som kulturjournalist.

– Jag intervjuade olika kulturpersoner, exempelvis Sven Delblanc.

Här framför sin öppna spis i Hästberg förberedde sig Cecilia Bruce inför uppträdanden.

Först i slutet av 70-talet tog hon upp läraryrket igen och arbetade sedan många år i Ljusdal.

– Min mor blev sjuk och dog 1977. Då gick jag tillbaka till läraryrket. Jag gjorde någon enstaka turné bara.

1979 kom sonen Roderik, som numera arbetar på partikelfysiklaboratoriet CERN i Schweiz.

Läs också: Järvsösonen som jobbar på världens största partikelaccelerator i Schweiz

För 16 år sedan blev Cecilia Bruce pensionär och satsade då på en ny verksamhet – teater.

– Det började med att jag engagerade mig i Järvsö hembygdsförening. Då blev det naturligt att vara medlem i Harsenkommittén.

Harsen är ett fäbodmuseum som ägdes av två gamla systrar som bägge var barnmorskor, berättar Cecilia som kände de båda damerna.

Cecilia Bruce är ledare för Messmörsteatern i Järvsö samt manusförfattare, regissör, skådespelare och skriver musiken. Här syns hon i sommarens föreställning, Det försvunna folket.

– Vi hade varje år en friluftsgudstjänst där och någon föreslog att vi skulle kunna spela teater. Sedan slog vi våra kloka huvuden ihop och gjorde en väldigt amatörmässig pjäs, säger hon och skrattar gott.

Men föreställningen blev en stor succé och från 2003 har en rad olika egenskrivna pjäser satts upp inom det som nu kallas Messmörsteatern. Denna sommar spelades pjäsen Det försvunna folket i sex fullsatta föreställningar på Svedbovallen.

Läs också: Messmörsteaterns nya föreställning: Kulturkrockar på Svedbovallen

Under åren har hon fått en mängd olika priser för sin kulturgärning. Och ännu känner hon sig inte färdig med sitt engagemang i kulturen och traktens utveckling.

– Att leva är att skapa, antingen något konstnärligt eller något praktiskt, konkret. Annars lever man inte. Det stimulerar också. Men jag kan inte lova mer än tio år till.

Läs också: Spännande berättarkväll på Svedbovallen

Så här glad var Cecilia under förra sommarens berättarkväll på Svedbovallen.

Mer läsning

Annons