Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budget sprack efter oväntat besked – skolan tvingas spara miljoner

Ljusdals kommun förlorar 6,7 miljoner kronor på missbedömt elevtapp. Antaget sparkrav saknar riktlinjer. Nämndordförande hoppas välfärdsmiljard ska rädda skolan.

Annons

Utbildningsnämnden saknar 6,7 miljoner kronor i sin budget. Ovisst är var pengarna ska tas ifrån.

Under torsdagen hölls sammanträde i utbildningsnämnden för att ta beslut rörande skolbudgeten inför 2017. Balansräkningen visar att det saknas närmare 6,7 miljoner kronor för klara utgifterna till nästa år.

Vad som i huvudsak föreligger det kraftiga underskottet är bedömningen att fler elever än beräknat har valt bort Ljusdal som gymnasieort. Det innebär att kommunen nu måste betala en större ersättning till andra kommuner än vad man först antog.

Lösningen som presenterades av nämndordförande Allan Cederborg (M) var att föreslå ett ospecificerat sparkrav med hopp om att delar av statens välfärdsmiljard till kommunerna ska kunna täcka upp för omkostnaderna i skolan. Det fick Marie Mill (LB) att rösta emot sina valliansvänner.

– Vi kan inte ta beslut om pengar vi inte har fått, därför kan vi heller inte rösta för ett sådant förslag, säger hon.

Allan Cederborg är däremot övertygad att någon form av ekonomiskt tillskott från staten kommer bli verklighet.

– Vi inom kommunen kommer föra en dialog om hur välfärdsmiljarden ska fördelas i Ljusdals kommun, sen får vi se hur mycket utbildningsnämnden kan få, säger han.

Budgeten blev antagen tack vare att Socialdemokraterna valde att avstå sina röster. Vice nämndordförande Kristina Michelson (S), tycker det är oansvarigt att lägga ett ospecificerat sparförslag på så många miljoner när det handlar om verksamheter som berör barn och ungdomar.

– Vi kan inte ta ställning till ett förslag vi inte vet vad det innebär. Om förslaget inte presenteras på förhand, har vi ingen chans att förbereda oss med motargument, säger hon.

Allan Cederborg menar att prognosen om elevvalet kom till kännedom bara en kort tid innan sammanträdet och att det därför inte fanns tid att lägga fram en väl genomarbetad åtgärdsplan. Som det ser ut nu måste kommunen i all hast skjuta på några kostnader. Exakt inom vilka verksamheter vill inte Allan Cederborg kommentera i nuläget.

– Vi kommer sätta oss ner med förvaltningen i nästa vecka och titta på vilka åtgärder som vi kan göra, säger han.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons