Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodförgifting upptäcktes för sent – Ljusdalskvinna avled

Först efter tredje besöket på lika många dagar på en hälsocentral i Ljusdals kommun skickades en kvinna till Hudiksvalls sjukhus. Där avled hon efter att ha hamnat i chock av blodförgiftning. Nu får hälsocentralen kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Annons

Kvinnan besökte hälsocentralen i början av förra året eftersom hon kände sig sjuk och för att hon hade ont i ett ben, enligt anmälan till IVO. Då togs inga prover, utan undersökningen fokuserade på benet. Dagen därpå kände patienten sig ännu sämre och hade även fått värk i en axel. Inte heller vid det andra besöket togs några prover, utan kvinnan fick smärtstillande och skickades hem.

Patienten skickades senare till Hudiksvalls sjukhus där hon avled.

Den tredje dagen åkte kvinnan ambulans till hälsocentralen. Då misstänkte läkaren en allergisk chock och efter ett tag skickades patienten vidare till Hudiksvalls sjukhus.

Där hamnade kvinnan i chock av blodförgiftning och avled senare samma dag.

Läs också: Socialtjänsten i Ljusdal anmälde sig själv – nu avslutas ärendet

IVO är kritisk till att den andra undersökningen på hälsocentralen inte gjordes noggrannare. Myndigheten påpekar vikten av att observera och bedöma en patients allmäntillstånd när det handlar om oklara besvär, särskilt vid upprepade besök. I övrigt anser IVO att det vidtagits rimliga och adekvata åtgärder vid de andra besöken.

Läs också: Många klagar på vården: "Tycker inte man ska vara orolig"

Den berörda läkaren uppger i ett yttrande att man ville skicka vidare patienten till jouren i Hudiksvall för fortsatt utredning vid det andra besöket. Patienten ville dock hellre åka hem och sova, enligt läkaren.

IVO konstaterar att vårdgivaren genomfört åtgärder för att förbättra omhändertagandet av patienter med misstänkt sepsis.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons