Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besök på Nordsjö kvarn: "Det finns ett stort intresse för just närodlat"

Nordsjö kvarn i Järvsö bjöd på en intressant rundtur av kvarnen som idag producerar lokalodlat ekologiskt mjöl.

Annons

Under tisdagskvällen kunde besökarna av Nordsjö kvarn få en inblick i hur mjöl produceras, men också få veta mer om de olika mjölsorterna som görs på plats. Det blev först en rundvandring med Pelle Nyberg som gav en intressant tillbakablick i historien om kvarnen, sedan var det dags för fika och underhållning som avslutade kvällen.

Läs mer: Det här händer i juli och augusti – din guide till Sommarhälsingland

Pelle och Siv Nyberg odlar spannmålsråvarorna på gården i Delsbo.

Nordsjö kvarn drivs av Hälsingemjöl Ekonomisk Förening och har fyra medlemmar som arbetar tillsammans i kvarnen. Anita Söderberg är ägare till kvarnen, Siv och Pelle Nyberg odlar spannmålsråvarorna på gården i Delsbo och Ulf Andersson odlar på gården i Färila.

Visning av Nordsjö kvarn i Järvsö.

– Min pappa köpte det här stället i slutet på 1940-talet och redan då fanns delar av den här kvarnen som är byggd någon gång i slutet av 1920-talet. Han började att ta över lite av verksamheten och byggde sedan ut den, berättar Pelle Nyberg.

På plats görs exempelvis vanligt vetemjöl, grahamsmjöl och mannagryn.

Kvarnverksamheten med renseri utökades i mitten på 1950-talet och lades senare ned i början av 1990-talet. Vid sidan av mjöltillverkningen har rensning av höfrö pågått i kvarnen och gör det än idag.

– Hans Bovin samlade ihop flera ekologiska bönder och så bildade vi föreningen Hälsingemjöl. Vi behövde en kvarn och kunde använda den jag hade hemma i Nordsjö, här fanns också alla maskiner och det som behövdes, säger Pelle Nyberg.

Föreningen fick ett startbidrag för investering där man bland annat bytte ut elkablar, satte upp nya väggar och dörrar och bytte packrum. Den 17:e november 2012 invigdes kvarnen och idag produceras lokalodlat ekologiskt mjöl.

Visningen lockade flera besökare.

– Vi gör exempelvis vanligt vetemjöl, grahamsmjöl, mannagryn, rågmjöl och kornmjöl som vi levererar till affärer och bagare, avslutar Pelle Nyberg.

Mer läsning

Annons