Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet klart: Här får vindkraftverken bli över 200 meter höga

De planerade vindkraftverken på Högkölen sydväst om Färila tillåts bli 26 meter högre, enligt ett färskt beslut från länsstyrelsen i Dalarna. Därmed är det fritt fram att bygga 20 vindsnurror som är uppemot 206 meter höga.

Annons

Det är vindkraftsbolaget Windfarm som redan 2012 fick tillstånd att bygga 30 vindkraftverk med en totalhöjd av 180 meter på Högkölen, som ligger cirka 15 kilometer sydväst om Färila.

Men i år har bolaget lämnat in en ändringsansökan om att istället få bygga bara 20 vindsnurror, förutsatt att de tillåts vara upp till 206 meter höga.

När frågan var uppe i kommunfullmäktige i mars beslutade Ljusdals politiker att kommunen skulle ställa sig positiv till ändringen. Men det var inte utan protester.

Läs mer: Trots kritik blev det ja till högre verk på Högkölen

Uppemot 206 meter höga kan kraftverken sydväst om Färila bli.

Flera politiker höjde kritiska röster. Bland annat gällande risken för högre bullernivåer när verken blir så mycket högre, men också för att många ville se resultatet av utvärderingen av den övergripande planen för vindkraftsetablering i kommunen.

"Vi har begärt en utredning som alla väntar på. Under tiden beviljas det nya grejer på löpande band. Vad kommer få för konsekvenser, vet vi det?", frågade sig Harald Noréus (L) den gången.

Nu har i alla fall ett slutgiltigt beslut tagits även av länsstyrelsen i Dalarna, som är det organ som beslutar i vindkraftsfrågor. Windfarm får tillstånd att inom sju år bygga och börja använda maximalt 20 kraftverk på uppemot 206 meter vardera.

Läs även: Vindkraftsföretag vill bygga färre verk – därför dröjer beslut om Högkölen

Som del i beslutet ingår en analys av tänkbara miljökonsekvenser i området. Där beskrivs det som att området är förhållandevis glesbefolkat och att det stora avståndet till bebyggelse gör att villkoren för buller och skuggning från kraftverken kommer att uppfyllas även med en höjning.

När det gäller landskapsbilden och naturvärden bedöms de högre verken inte heller innebära någon större påverkan.

Läs också: Osäkert läge för ny vindkraft: "Det är tufft för hela branschen"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons