Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om rökfri arbetstid skjuts upp – igen

Förslaget om rökfri arbetstid för kommunens anställda har debatterats fram och tillbaka i Ljusdal. Och nu har beslutet skjutits upp ännu en gång.

Annons

På torsdagens kommunstyrelsesammanträde fanns punkten rökfri arbetstid med på dagordningen. Frågan har diskuterats många gånger av Ljusdals politiker och nu har personalchef Maria Carlgren och kommunchef Claeas Rydberg tagit fram ett förslag till policy som ska gälla för kommunen.

I policyförslaget står det bland annat att kommunens personal inte ska få röka på arbetstid, bara på lunchrasten. Även om arbetsplatsen är utomhus ska policyn gälla. Dessutom ska förtroendevalda lyda under samma regler när de utför sitt politiska uppdrag. Något som Marcus Evensson (S) är kritisk mot.

Läs mer: Så lät det för över ett år sen: Ljusdals kommun kan få rökfri arbetstid

–Jag till exempel är heltidsarvoderad och är egentligen aldrig ledig från mitt politiska uppdrag. Nu är ju inte jag en rökare, men om jag var det, när skulle jag få röka då? Förslaget är otydligt, säger han.

Politikerna i Ljusdal har svårt att bestämma sig i frågan om rökfri arbetstid,.

László Gönczi (MP) menar att med ord som "förbud" får man inte önskad effekt.

– Det är klart det är bra med rökfri arbetstid, men att förbjuda folk är integritetskränkande. Det är fel tonfall, säger han.

Läs mer: Politiker kritiska mot förslaget om rökfri arbetstid

Enligt förslaget var tanken att förbudet skulle börja gälla den 1:a oktober. Det vände sig Irene Jonsson (S) emot.

– Det är alldeles för kort varsel. Hur ska man hinna sluta röka på den tiden? Sen så undrar jag hur kommunen ställer sig till e-cigaretter?

Debatten mynnade ut i att förslaget om rökfri arbetstid återremitterades. Ljusdals politiker vill ha rökfri arbetstid, men vet inte när och hur det ska gå till.

Mer läsning

Annons