Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beroendecentrum om droganvändning i Ljusdal: "Cannabis kommer som en våg just nu"

På Beroendecentrum i Ljusdal delar man bilden av att cannabis blivit en allt vanligare drog bland kommunens unga. Men också att det finns ett stort mörkertal, förklarar Karin Andersson, alkohol- och drogterapeut.

Annons

På Beroendecentrum i Ljusdal kan den som missbrukar droger och anhöriga få stöd och hjälp. Alkohol- och drogterapeuten Karin Andersson berättar att de har märkt av en ökning av antalet unga som söker sig till mottagningen för att få behandling.

Läs mer: Hennes son missbrukade droger: "Bland det värsta man kan vara med om"

Användningen av cannabis ökar i Ljusdal och andra kommuner.

– Ja, de senaste månaderna har det kommit hit flera unga vuxna som sökt hjälp. De har varit mellan 17 och 22 år, säger hon.

På Beroendecentrum i Ljusdal finns läkare, sjuksköterska, socialsekreterare och alkohol- och drogterapeuter.

Karin Andersson är nyligen hemkommen från en utbildning vid Uppsala universitet om just cannabismissbruk. Och det är en samstämmig bild som landets drogterapeuter målar upp, förklarar hon.

Läs också: Narkotikapolisen: "Posten är en av de största leverantörerna av narkotika i Sverige"

– Cannabis kommer som en våg just nu och det ser ut så i alla kommuner. För två år sen använde många spice, men nu finns det nästan ingen spice längre utan nu är det cannabis som gäller, säger hon.

Förr använde ungdomar mycket spice, men nu är det cannabis som gäller, enligt Karin Andersson på Beroendecentrum.

En anledning till den ökade populariteten för cannabis tror hon är den drogliberala syn som finns.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal av missbrukare i Ljusdal. Det är vanligt på fester idag att man röker cannabis. Men det är få som kommer till oss på Beroendecentrum, säger Karin Andersson och tillägger:

– De tycker väl att det är positivt och bra och söker sig inte till vård. De tycker inte att de har något missbruk, säger hon.

Vilka droger handlar det om?

– Det är mycket cannabis, men där det finns så finns också andra droger. Som det är nu finns det en liberal syn på att röka cannabis.

Hur ser den här synen ut?

– Man väljer att titta på sidor på nätet som har en liberal syn på cannabis. Och fokuserar på att det finns länder som avkriminaliserat cannabis. Många kändisar röker cannabis i dag, både popstjärnor och skådespelare. Det är svårt att värja sig, säger Karin Andersson.

Hon berättar att de flesta som påbörjar Haschavvänjningsprogrammet hos Beroendecentrum har liten kunskap om drogens biverkningar.

Läs också: Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall

– Många tror att hasch är en naturlig drog, och blir förvånade när de får veta att det innehåller flera hundra kemikalier. De är inte pålästa, de tänker bara på känslan de får av att röka, säger hon.

Cannabis innehåller flera hundra kemikalier.

I 13 år har Karin Andersson arbetat med frågor som rör alkohol och droger. Hon förklarar att det sällan är den som har ett problematiskt förhållande till alkohol och droger som själv söker hjälp, istället är det anhöriga eller skolan som reagerar.

Läs också: André har vunnit kampen mot droger och ångest – hittade tillbaka till fotbollen

Som anhörig, vilka tecken ska man leta efter?

– Det är svårt. Man måste ha kunskap om hur cannabis funkar för att överhuvudtaget se ett missbruk. Unga vuxna som fortfarande bor hemma kan dölja det länge. Oftast handlar det om att man inte tar sig upp på morgonen, man orkar inta hålla rent runt omkring sig, man blir passiv. Det är de första tecknen, men det kan ju också vara tecken på trötta ungdomar. Det är typiska ungdomssymtom som visar när man röker cannabis, säger hon.

Om man misstänker att ens barn använder cannabis, vad ska man göra?

– För det första ska man konfrontera. Det är ingen idé att gå runt och göra någon sorts plan. Man kan säga: Jag ser att du ändrat dig och jag är orolig. Ofta tror den som missbrukar att det är inget som någon märker. Sedan kan man säga att man vill åka upp till Beroendecentrum för att få hjälp. Min upplevelse är att de flesta som blir konfronterade är öppna för att få hjälp, säger hon.

Mer läsning

Annons