Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astrid blir allvarligt sjuk av hemtjänstens parfymer: "Kan kvävas av sjukdomen"

Med överkänslighet för parfymer och sjukdomen lungemfysem har hemmet i Korskrogen varit en parfymfri oas för Astrid Strömberg, 72. Men numer är idyllen förstörd – för att hemtjänstens personal inte kan hålla sig parfymfri.

Annons

För den som aldrig upplevt överkänslighet mot parfym kan det kanske vara svårt att greppa. Men för att vara helt parfymfri krävs ofta en rejäl ansträngning för den moderne svensken.

Inför det här reportaget förberedde vi oss genom att tvätta alla kläder med parfymfritt tvättmedel och utan sköljmedel, duschade och tvättade oss med parfymfria tvål- och schampoprodukter samt använde deodorant och hudvårdsprodukter helt utan parfym.

För att få släppas in i Astrid Strömbergs hem är dessa förberedelser i princip ett krav. Hon har svår astma och lider av den kroniska sjukdomen lungemfysem sedan 2008.

– I samhället är man ofta utestängd. Jag går knappt in på en affär längre om jag inte verkligen måste. Det beror på att det förekommer så mycket parfymer. Det värsta är att behöva känna samma sak hemma, säger hon.

Läs insändare: Rätt att andas, en mänsklig rättighet

Astrid Strömberg har tröttnat på hemtjänstpersonal som använder parfym.

Läs även: Uppmaning till parfymfri vecka

Astrid Strömberg tar emot oss i det rödmålade huset i Korskrogen. Utanför finns en stor lummig trädgård. Här bor Astrid tillsammans med maken Rolf Strömberg och mamma Agnes Karlsson, som är 94 år gammal och lever med tillsynsbesök av hemtjänsten tre gånger om dagen.

Det är här problemen börjar.

Astrid Strömberg drabbas ibland av kraftiga reaktioner som lett till andningssvårigheter samt att lungor och mage svällt upp. Vid flera tillfällen har det slutat med en tur till akuten.

– Man kan kvävas av sjukdomen.

Kan personalen inte vara parfymfri har de ingenting här att göra.

Allt detta beror enligt Astrid på att hemtjänstens personal inte klarar av att vara parfymfri.

– En del har på sig såna mängder att det kan lukta i timmar efter att de varit här. Jag blir väldigt dålig när det luktar parfym i huset, säger hon.

Även mamman Agnes som har hjärtproblem lider av astma. Hon har också drabbats av andningssvårigheter och hostattacker efter besök av hemtjänsten.

– Det är respektlöst. Kan personalen inte vara parfymfri har de ingenting här att göra, säger Astrid Strömberg.

Astrid och maken Rolf berättar att personal förnekar att de använder parfym, men att de vid tillfällen medgett att de använder deodorant med parfym. När problemen påpekats till ansvariga inom kommunens hemtjänst upplever de att ingen vill lyssna.

– Ingen bryr sig, det känns förnedrande. De tänker bara på parfymflaska, de tänker inte på alla andra produkter. De måste ju förstå att allt som luktar parfym är parfymerat, säger Astrid Strömberg.

Roland Bäckman som är ansvarig för hemtjänsten i Korskrogen och Färila vill inte uttala sig om det enskilda fallet.

– Men generellt kan jag säga att ingen personal får ha parfym på sig.

Omfattar det även schampo, deodoranter och andra produkter?

– Som det står skrivet är det att parfymera sig som man inte får göra, sen är det jättesvårt att följa upp och kolla vad folk tvättar sig i hemma. Men alla har arbetskläder som man kan byta varje dag, så det enda man har hemifrån är underkläder, säger han.

Roland Bäckman, enhetschef för hemtjänsten i Färila säger att personalen absolut inte får ha parfym i tjänst.

Ingrid Sundström, chef för äldreomsorgen i Ljusdals kommun, slår också fast att reglerna är tydliga.

– Vår personal ska inte ha parfym på sig. Det har vi sagt i flera år. Så det förutsätter vi att man inte har.

Finns det riktlinjer även om parfymer i schampo och deodoranter till exempel?

– Vi har ingen rutin för det, men vi uppmanar vår personal att inte ha det. Vi pratar ständigt om att man inte ska ha parfym, för att idag är det väldigt många som är överkänsliga, både kunder och personal. Därför har vi också gjort en satsning på arbetskläder som personalen kan byta om till.

Men för Astrid Strömberg och hennes mamma räcker kommunens satsningar inte till. Efter ännu ett besök av parfymdoftande personal beslutade de nyligen att säga upp hemtjänstens dagliga tillsyn.

– Det enda de gjorde var att förpesta luften. Då klarar vi oss bättre själva.

Läs mer: Personal kritisk mot vård vid livets slut: "Det är inte värdigt"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning