Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets "Järvsö förr och nu"-stipendiat: "Jag misslyckas hela tiden"

Fredrik Fransson fick årets "Järvsö förr och nu"-stipendium för sitt engagemang i bygden med alla sina projekt. Är det inte tidningsproduktion och bergscykelparken, så är det travhästarna hemma i Förnebo. Men i höst väntar en utmaning utanför Järvsö.

Annons

Fredrik Fransson har många strängar på sin lyra, men det han brinner mest för just nu är trav. Här med Monster Monsun, som ska köra V75 om en månad.

I allt han gör söker han efter kickar. Det ska vara fart och spänning. Men han lägger också ner både sin själ och i stort sett all sin vakna tid i sina många projekt.

Fredrik "Frasse" Fransson är killen från Förnebo som i mångt och mycket symboliserar Järvsö. Därför tilldelades han i helgen stipendiet "Järvsö förr och nu" på 10 000 kr.

– De där pengarna satt väldigt bra så här i slutet av månaden, jag är fattig som en kyrkråtta just nu. Så blir det när man jobbar med det man älskar snarare än för att tjäna pengar, säger han och skrattar.

Fredrik Fransson har många tankar kring det han gör och fattar hela tiden väl övervägda beslut. Som att pengarna ska rulla.

– Har jag eller företaget pengar, så investeras dem. Bergscykelparken, Magasin Järvsö, travhästarna - allt ska bli bäst. Och med den ambitionen kan man inte spara.

Läs mer: Fredrik Fransson bidrar till turistboom i Järvsö

Fredrik Franssons med sin snart klassiska segerpose i ett av hans många projekt: Järvsö bergscykelpark. – Så här brukar jag göra på travloppen, väldigt typiskt mig, säger han och ler.

Det var många som tyckte Fredrik Fransson var galen när han och de andra bakom bergscykelparken satte igång sitt projekt. Det vadslogs om när företaget skulle gå i konkurs. Idag är tonen en annan. Men en del frågar sig nog hur han orkar och hinner med allt.

Läs mer: "Frasse" i amatör-SM

– Jag hade en period då jag inte sa nej till ett enda jobb. Jag jobbade från att jag vaknade till att jag somnade. I höstas sa dock min läkare att jag måste ta det lite lugnare. Så under hösten har jag mest hållit på med hästarna. Min farfar dog när han var 49 och min pappa när han var 52.

Fredrik Fransson hade gått i sin farfars - Carl-Eric Fransson, mera känd som signaturen Carles - och pappas fotspår och jobbade på Ljusdals-Posten fram till 2005. Sedan prövade han sin vingar med de egna tidningarna och frilansande. När hans pappa gick bort 2008 bestämde han sig för att satsa fullt ut på sitt företag.

– Jag tänkte: ska jag dö lika tidigt som min pappa och farfar måste jag börja göra allt jag vill göra nu. Jag ringde min kompis från Aftonbladet, Martin Ekman från Arbrå, på pappas dödsdag och bad honom komma hem och göra tidning med mig. Efter några månader var vi igång.

En otrolig framgångssaga. Eller? Fredrik Fransson understryker dock att han gör och har gjort massor med misstag.

– Är det inte i mina företag så är det i mina relationer. Att jag sviker någon eller fattar ett dåligt beslut. Men det viktiga är hur man hanterar misstag. Ett misstag är inget fel om man lär sig av det. Därför tänker jag alltid när jag stöter på bekymmer: vad har JAG gjort för fel i den här situationen? Vad kan jag ändra på?

Killen som lever och andas Järvsö har självklart nya planer på gång. Och den här gången väntar ett projekt utanför Järvsö: i september tar han och en vän över Ryon-Märk i Hudiksvall, ett företag som gör tuschpennor. Vad är tanken med det?

– Världsdominans, förstås! Nä, men jag har hela tiden tänkt utanför Järvsö. Det räcker inte att vara bäst här. Och tuschpennor behövs ju faktiskt överallt.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning

Annons