Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adam gör ritningar till verklighet: "Man kan bygga upp en värld som inte finns på riktigt"

En bild säger mer än tusen ord. I Adam Nordgrens fall kan man säga att hans bilder förklarar lika mycket som verkligheten gör. I jobbet som 3D-visualiserare gör han ritningar till verklighetstrogna bilder.

Annons

En trappa ner i Ericssons bokhandel i Ljusdal har Adam Nordgren sitt kontor. På hyllor i källarlokalen trängs olika modelle som han har skapat i datorn och sedan skrivit ut i en 3D-skrivare. De föreställer allt från rymdskepp till byggnader.

Det har snart gått två år sedan han bestämde sig för att satsa på en karriär som 3D-visualiserare. Med flera olika kortutbildningar i bagaget, dels i hur man bygger upp modeller i programmen men även arkitekturkurser, arbetar han i dag med flera olika uppdragsgivare och kunder.

– Det är roligare att visa upp en bild i stället för en ritning, om man till exempel ska sälja ett hus. Då är det bättre med en realistisk bild som visar hur det kommer att se ut, säger Adam Nordgren.

Adam anlitas av kunder som vill ha digital visualisering av arkitektur av olika slag och produktidéer.

– Arbetsmarknaden är kanske inte så sprudlande i Ljusdal men det finns en del företag här som har idéer som de att jag ska göra en bild av. Det finns en efterfrågan och den blir bara större. Det är sällan som det byggs hus i dag som inte har en 3D-bild innan, säger han.

Läs mer: Hudiksvall blir nav för nytänkande

Adam är född och uppvuxen i Ljusdal. Intresset för digital grafik fick han redan som liten. Det var när han spelade dataspel som han insåg han att han var mer intresserad av grafiken i spelen än själva spelandet.

– Jag har alltid känt att bygga modeller till dataspel är nåpot som jag skulle vilja arbeta med. När jag var tolv år laddade jag ner ett program där man kunde bygga 3D-modeller. Men det var först i vuxen ålder som jag återupptog min barndomsdröm, säger han.

Vad är det bästa med 3D-visualisering?

– Man kan bygga upp en värld som inte finns på riktigt. Det är en stor anledning till att jag sökt mig till det här. Man kan se en sak från andra perspektiv som man inte kan se i verkligheten, säger Adam Nordgren.

Med en 3D-skrivare kan Adam Nordgren skriva ut modeller av de visualiseringar han skapat i datorn.

Adams portfolio innehåller allehanda visualiseringar av byggnader, interiör och fordon. Allt ser ut som om det skulle kunna vara verkliga ting, med detaljer som skuggor från huskroppar, skiftningar på motorhuven och skenet från belysning i vardagsrummet.

Läs mer: Så kan framtida Ljusdal se ut - Adam Nordgrens 3D-bilder

Just detaljrikedom i bilderna är väldigt viktiga i Adams arbete, förklarar han.

Interiör, arkitektur och produkter tillhör de vanligaste sakerna som Adam skapar i 3D.

– Det ska se realistiskt ut. Man bygger upp från en modell och lägger på ett partikelsystem med löv eller gräs. Varje grässtrå är som en liten modell av ett strå. Man använder samma system som stora filmstudios använder när de gör effekter, säger han.

Även om grafiken i dataspelen var det som fick upp hans ögon för yrket är det inte längre främst grafik till dataspel som han drömmer om att göra, berättar han.

En av Adams visualiseringar.

– De visualiseringar jag gör i dag är inte skapade för dataspel utan färdiga bilder eller filmer. Finns chansen så skulle jag gärna göra dataspel förstås, men jag håller mig till visualisering av produkter just nu. Det är en rolig utmaning att söka det fotorealistiska i bilden. I framtiden skulle jag gärna vilja arbeta med att göra effekter till film, säger han.

Mer läsning