Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

9 miljoner till bredband i byarna: "Nu kör vi så det bara ryker"

Som första kommun i Gävleborg har Ljusdal beviljats 9,5 miljoner kronor för att bygga ut bredband i byarna. Kommunerna i länet kommer att få dela på 84 miljoner kronor i denna omgång, vilket är mindre än hälften av vad som har sökts i projektstöd.

Annons

– Nu kör vi så det bara ryker. Vi ska gräva 13 mil i byarna i år, så det kommer vi att sätta igång med så fort det går att börja gräva, säger Per Eriksson, verksamhetsansvarig på bredbandsleverantören Ljusnet.

Det kommunala bolaget har totalt ansökt om drygt 25 miljoner kronor för att bygga ut bredband via fiber till sammanlagt nästan 1 800 hushåll i ett antal byar kring Färila, Ljusdal och Järvsö. I detta första besked är det bara projektet söder och öster om Järvsö som har beviljats.

Nu kommer byinvånarna i södra och östra Järvsö att få tillgång till bredband via fiber.

Sammanlagt har kommunerna i Gävleborg ansökt om 188 miljoner i stödpengar. I denna första omgång kommer 84 miljoner att delas ut i länet.

– Det utgör två tredjedelar av årets stödpengar, säger Berit Löfgren, enhetschef på avdelningen för landsbygd och tillväxt på länsstyrelsen.

Läs också: Snart kan även Los få bredband: "Hoppas komma ut med fiber till så många som möjligt"

Till veckan kommer fler besked om var resten av pengarna hamnar. De fördelas enligt ett poängsystem som bygger på att minst 200 hushåll ska ha anmält intresse och beställarandelen ska vara minst 85 procent. Dessa krav uppfyller Ljusnets projekt med råge.

– Det har visat sig att det är jättestort intresse och det är ju roligt. Det ökar möjligheterna att bygga rejält. Men pengarna kommer inte att räcka, säger Per Eriksson.

Läs också: Fler byar får fiber: "Vi jobbar nu väldigt hårt för att få ihop det här"

Berit Löfgren bekräftar den bilden.

– Alla ligger högt i poäng. Det är brist på pengar helt enkelt. Jag tycker att landsbygden inte har det lätt, säger hon.

Det finns ett mål om att 90 procent av hushåll och företag ha tillgång till bredband på minst 100 megabit per sekund senast år 2020.

Enligt Post- och telestyrelsen hade 48 procent av hushållen i Ljusdal tillgång till bredband via fiber 2015. Men Per Eriksson tycker att den statistiken inte stämmer, eftersom fler hushåll har möjlighet att ansluta sig, men kanske valt att inte dra in det i sitt hus.

Räknar man så kommer kommuner med många boende i flerfamiljshus att få högre siffror i statistiken än kommuner där många bor i enfamiljshus, påpekar Per Eriksson.

– I ett flerfastighetshus räcker det med att den är indragen i lägenheten för att vara med i statistiken, men man behöver inte använda den. Men i en villa ska den vara inne för att vara med i statistiken. Vi anser att den är tillgänglig om vi har grävt fram till tomtgränsen.

Under 2016 och 2017 kommer Ljusdalshem se till att alla lägenhetsinnehavare har tillgång till bredband via fiber. Målet är att 90 procent av alla hushåll och företag senast år 2020 ska ha tillgång till bredband på minst 100 megabit per sekund.

Läs också: Fler får tillgång till fibernätet

Om Ljusnet beviljas alla stödpengar i de planerade projekten i byarna så kommer det målet att kunna uppnås, enligt Per Eriksson. Han hoppas politikerna ser behovet av att satsa mer pengar på landsbygdens utveckling.

– De här 84 miljonerna är en första omgång och vi tror att politikerna i det här landet ser att det finns en stor efterfrågan. Det kanske dröjer, men det verkar rimligt.

Men utbyggnaden är en kamp om tiden. Nedmonteringen av det publika telenätet på landsbygden går allt snabbare, vilket innebär möjligheten till bredband via ADSL kommer att försvinna. Det bekymrar Per Eriksson.

– Behoven ökar fort och det som ger mest oro nu är nedläggningen av telestationer.

Möjligheten till telefoni och bredband via ADSL tas bort på många ställen i landet.

Mer läsning

Annons