Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren larmade om krisen för åtta år sedan: ”Ville inte lyssna – viftade bort problemet”

Bristen på fast anställda specialistläkare på hälsocentralerna i Gävleborg beskrivs som en nedtystad katastrof. Läkaren Thomas Walan försökte varna för den annalkande krisen redan för åtta år sedan – och läget är värst i Hälsingland.

Annons

Primärvårdens chefläkaren BörjeSvensson gick i slutet av förra veckan ut och varnade för underbemanningen på hälsocentralerna i Gävleborg.

Enligt honom handlar det om en nedtystad katastrof, som i längden äventyrar patientsäkerheten.

Läs mer: Över 70 läkare saknas i länet – "Det är en nedtystad katastrof"

Nu får han stöd från familjeläkaren Thomas Walan i Iggesund. Som varnar att bristen på fast anställda läkare på hälsocentralerna, framförallt i Hälsingland, utarmar hela vården.

– Man kan inte driva hälsocentraler långsiktigt med enbart stafettläkare. Dels är det jobbigt för patienter att träffa nya läkare hela tiden. Sedan saknar många hyrläkare specialistkompentens i allmänmedicin, vilket spelar väldigt stor roll. Dessutom går det inte att driva en arbetsplats framåt utan fast anställd personal, säger Thomas Walan.

Redan för omkring åtta år sedan, när landstingets ledning reste runt till sina vårdinrättningar, passade han på att varna för dagens situation.

Thomas Walan är familjeläkare och specialist inom allmänmedicin. Han ser hur läkarbristen påverkar vården negativt.

Redan då hade länet alldeles för få så kallade utbildningsläkare,som efter 5,5 års utbildning blir allmänspecialister.

– Jag hade nyligen slutat som studierektor och haft ansvar för alla utbildningsläkare, så jag hade full koll på dem. Så jag slog larm. Men det örat ville de inte lyssna på, i stället viftade man bort det, säger Thomas Walan.

Enligt en lägesrapport som tidningen har fått ta del av är det stor brist på fast anställda läkare på nästan samtliga av Region Gävleborgs hälsocentraler.

Läs även: Stor läkarbrist – men syrianske specialistläkaren Salih får inte jobba

Lägesbilden, som gjordes tidigare i våras, visar att i genomsnitt över hälften av positionerna som familjeläkare var vakanta. I stället för fast anställda läkare fylls vakanserna ut med vikarier eller hyrläkare.

På regionens hälsocentraler i till exempel Färila, Kilafors och Bollnäs fanns vid den mätningstidpunkten en enda fast tjänst som familjeläkare per inrättning. I Bergsjö och Hudiksvall var en halv respektive två läkartjänster tillsatta med fast personal.

Situationen förändras dock över tid. Men enligt chefläkare Börje Svensson och Thomas Walan är beroendet av hyrläkare stort och utbrett.

– Det är definitivt en nedtystad katastrof. Folk ärinte medvetna om det här. Det handlar om patientsäkerhet, säger specialistläkaren Thomas Walan.

Trots att han bara är 61 år väljer han nu att pensionera sig. Det är enligt honom en kombination av flera bakomliggande faktorer som gjort att han väljer att kliva av i förtid. Underbemanningen är en, hur regionens styrs en annan.

– Ska man hårdra det så skulle jag vara kvar om vi haft en annan ledning. Men det är inte den enda anledningen. Det är frustrerande att hela tiden känna att jag inte har möjlighet att ge den vård patienterna förtjänar, på grund av underbemanningen. Därför väljer jag att kliva av nu. Det är inte lika roligt längre, säger han.

Läs mer: Varannan läkare går snart i pension – flera orter riskerar att stå utan doktorer

Bemanningssituationen på hälsocentralerna är så pass allvarlig att ord som "katastrof" och "patientfara" används för att beskriva den.

– Det är definitivt en nedtystad katastrof. Folk ärinte medvetna om det här. Det handlar om patientsäkerhet. Om arbetsvolymen blir för stor för enskilda läkare faller saker mellan stolarna, säger Thomas Walan.

Det är inte enbart situationen med hyrläkarna som är problematisk. Enligt Thomas Walan är primärvården underbemannad i grunden. Och när arbetsbördan på enskilda läkare blir för stor krackelerar vårdenn.

– Det kan till exempel handla om provsvar som inte följs upp. I de allra flesta fall ordnas det ändå, eftersom patienterna ärkloka nog att förstå att de inte mår bra och hör av sig igen, säger Thomas Walan.

I längden varnar han för att beroendet av hyrläkare hotar kontinuiteten inom vården och att det leder till sämre kontroll av kroniskt sjuka patienter, till exempel för personer med diabetes eller högt blodtryck.

– Det kommer att skada patienterna i slutändan, säger Thomas Walan.

Mer läsning