Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Vi har för avsikt att stanna kvar

Det är tur att man är luttrad. Annars skulle man nästan inte orka kliva ur sängen.

Annons

Det finns ingen annan bransch än mediebranschen som är så duktig på att berätta om sin egen undergång. Så har det varit så länge jag kan minnas.

Ond bråd död.

2016 har det slagits rekord i svarta rubriker.

Men med en dåres envishet vill jag bara säga att vi lever. Och mår hyfsat bra.

Okej, upplagan på våra prenumererade papperstidningar sjunker och annonsintäkterna är inte längre vad de var en gång i tiden. Och vi är färre journalister än tidigare.

Men ni läsare har aldrig varit så många som i dag eftersom vi erbjuder så många plattformar. Problemet är att vi har varit urusla på att ta betalt för vår journalistik ända sedan vi klev in på den digitala arenan.

Det finns de som på senare tid har lyckats få till en god betalrelation med sina läsare/tittare. DN och Svenska Dagbladet är två bra svenska exempel och den norska lokaltidningskoncernen Amedia är ett annat.

Så visst finns det hopp för kvalificerad, trovärdig och granskande journalistik. Det enda vi kan säga med säkerhet är att om framtiden vet vi ingenting. Men vi måste göra ett ärligt försök att med enkla betallösningar, granskande journalistik och närvaro i lokalsamhället fortsättavara en demokratisk röst.

Det är vår skyldighet och vårt uppdrag.

Papperstidningarna i Hälsingland trycks klockan 18:00 på kvällen. Det är därför sportsidorna saknar den där matchen som spelades kvällen innan. När pappersupplagorna världen runt sjunker så minskar också antalet tryckerier. Det är anledningen till att vi har ”dagtryck”. Allt fler tidningar ska samsas om allt färre tryckerier.

Men vi kommer ut sex dagar i veckan och på den sjunde dagen har vi dessutom vår e-tidning (vilket vi har alla dagar) som blir allt mer efterfrågad.

Så har det inte alltid varit. Runt sekelskiftet var Söderhamns-Kuriren och Ljusdals-Posten femdagarstidningar. Allting var inte bättre förr. Men ibland har vi människor en tendens att bara rusa framåt och glömma historien.

Nu sover vi aldrig. Vi är bemannade dygnets alla timmar och uppdaterar ständigt vår sajt och app. Och sex dagar i veckan levererar vi våra pappersprodukter. Vi har också tre gratistidningar som täcker en stor del av landskapet.

Det är vår publik som avgör hur länge vi kommer att finnas kvar. Ingen annan. Ju bättre jobb vi gör, desto svårare blir det för publiken att klippa banden till en i många fall långvarig relation.

Vi har för avsikt att stanna kvar.

Jag hoppas att också ni har det.

Mer läsning

Annons