Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: När nostalgi började handla om Pokémon och slutade handla om kasettband

Det har äntligen hänt. Det är nu vi 90-talister kidnappar nostalgin, arkiverar 80-talet till historien och omvandlar våra barndomsminnen till populärkultur. Jag pratar givetvis om Nintendos nya Pokémon-app.

Annons

Den står där i föräldrahemmets garageutrymme och samlar damm. Vinylspelaren. LP-skivor stora som pizzakartonger har pressats ihop i orangegula plastlådor och ibland när vi pratar om den där dammiga samlingen bakom bilen, så får min far nåt visst i blicken. Nostalgi. Och så berättar han om hur det var på "den tiden".

Då, när man med precision sänkte ner nålen över de inristade hacken i hopp om att inte repa skivan och göra sönder musiken.

Då, när man tvingades köpa David Bowies Let's dance för pengar.

Och så tillägger han: "Du skulle ha varit med på den tiden."

Den äldre generationen har, så länge jag kan minnas, haft ensamrätt på begreppet nostalgi. Uråldriga berättelser om blyertspennor i kasettband bräcker minnet av alla fåniga tv-spel jag någonsin spelat.

Men nu har det äntligen hänt. Det är nu vi 90-talister kidnappar nostalgin, arkiverar 80-talet till historien och omvandlar våra barndomsminnen till populärkultur.

Jag pratar givetvis om Nintendos nya Pokémon-app.

(Barnprogramet Pokémon var vår tids deluxe-version av Humle och Dumle)

Lyssna på Pokémonlåten här!

Läs också: Psykolog: Folk blir sociala och nostalgiska av Pokémon Go

Appen släpptes i USA den 6 juli och har redan fler användare än Twitter. Genom mobilskärmen förvandlas dess nyttjare till en Pokémon-tränare vars huvudfokus blir att hitta så många Pokémon som möjligt ute i den verkliga världen.

På andra sidan atlanten springer 90-talister runt med sina mobiltelefoner och jagar de virtuella figurerna. Amerikanska användare vittnar om en nyfunnen gemenskap med den egna generationen. Man utbrister "catch ‘em all" till främlingar på stan.

Den nya appen Pokémon-Go släpptes den den 6 juli i USA och har redan fler användare än Twitter.

Appen har fortfarande inte släppts i Europa men internet svämmar redan över med tips på hur man, via nån slags bakväg kan ladda ner den i Sverige.

Läs också: Vad är Pokémon Go?

Och nu kan jag inte sova. För allt jag tänker på är Pokémon. Barnprogrammet som fick mig att lägga den sista veckopengen på plastiga kort vars motiv ofta var Pikachu eller Bulbasaur.

Det här med nostalgi har drabbat mig så hårt att det spritter i mina ben hela tiden. När jag går hem från jobbet börjar jag halluciunera och får syn på figurer som Charmander och Rattata längs med Järnvägsgatan och plötsligt kan jag förstå min faders blick i garaget.

Jag tänker att det är såhär han måste känna sig när han står där på cementgolvet och stirrar på sina vinylskivor och det är då jag inser att vi har blivit vuxna.

På bara några dagar har vår nostalgi genererat Nintendos aktier ett uppsving med 25 procent. Genom våra barndomsminnen har en sammanhållning, som bara vi kan förstå, skapats och jag tänker att det här på nåt vis ger oss makt.

Läs också: Pokémon lyfter Nintendo

90-talister: Vår tid är kommen. Det är nu vi har styrkan att tillsammans omvandla allt det fula till någonting vackert.

In a world we must defend, go catch 'em all

Mer läsning

Annons