Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrensverket: Trots hittade avtalet - frågetecken kvarstår

Trots att Region Gävleborg hittat kontrakt för miljonköpet hos ambulansen finns det fortfarande frågetecken kvar. Det anser Konkurrensverkets jurist Elin Rosén.

Annons

Konkurrensverket granskar bara särskilt viktiga och intressanta fall. Region Gävleborgs ambulansaffär har inte anmälts för tillsyn än.

Genom helahalsingland.se:s efterforskningar kunde Region Gävleborg hitta de bortslarvade avtalen i den ifrågasatta miljonaffären inom ambulanssjukvården.

Med det hoppas regionens avtalsdirektör Petter Karlsson att alla misstankar om oegentligheter kring affären ska vara undanröjda.

Plötsliga vändningen - här är dokumenten som kan rädda Regionen

Men enligt Elin Rosén, jurist och upphandlingsexpert på Konkurrensverket, kvarstår frågetecken - som bara en oberoende granskning kan räta ut.

För även om reglerna för offentliga upphandlingar är utförligt beskrivna måste varje fall bedömas enskilt. Lagen ger utrymme för tolkning, vilket gör det svårt att prata generellt om specifika fall.

Det är tillåtet att skriva längre kontrakt i slutet av på en ramavtals-period, även om det sträcker sig över avtalsperiodens slut. Det finns dock begränsningar.

- Rent principiellt har Konkurrensverket uttalat sig att sådana avtal inte kan pågå hur länge som helst. Däremot finns ingen fastslagen gräns. Har man ett avtal med en öppen skrivelse om antalet leverenstillfällen måste man titta på det, om man skulle utreda ärendet, säger hon.

Läs även: Chefen lovade bort miljonuppdrag till exkollega

Kontraktet mellan Region Gävleborg och Patric Toressons företag skrevs några månader innan det reglerande ramavtalet gick ut. I avtalet finns dock en skrivelse att antalet tillfällen som utbildningen ska omfatta avgörs vid ett senare tillfälle, som en överenskommelse mellan Jörgen Tranevik och leverantören.

Tillsvidareavtal är generellt sett inte tillåtna enligt upphandlingslagen. Det måste finnas entydlig slutpunkt.

- Har man ett väldigt oklart avrop är det svårt att avgöra vad det omfattar. Det är något som man måste kolla på om man skulle utreda ärendet, säger Elin Rosén.

Läs mer: Personal om utbildningen – "Vi skulle se våra egna fel och brister"

Ett annat frågetecken handlar om det nya ramavtalet, som ersatte det avtal där Toresson AB var en av leverantörerna. Trots att ett nytt avtal fanns fortsatte Region Gävleborg att köpa tjänster genom det gamla avtalet i tre år.

Elin Rosén påpekar att det i normalfallet är meningen att det nya avtalet borde ha använts i stället.

- Där måste man kolla om det är någon typ av avtalsbrott att inte använda det, säger Elin Rosén.

Om företagen i det nya ramavtalet anser att det här inte gått rätt till, kan de göra något?

- Ja, om de gör en bedömning att varje enskilt utbildningstillfälle är en otillåten direktupphandling kan de begära överprövning i Förvaltningsrätten inom sex månader, säger Elin Rosén.

Mer läsning

Annons