Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget slut i sikte på SAS-strejken

Förhandlingarna mellan pilotfacket och arbetsgivaren har gått i stå och strejken bland SAS piloter fortsätter, med tiotusentals strandade resenärer.
Är du en av dem? Hör av dig till oss på Helahälsingland.se.

Annons

Är du en av de tiotusentals som blivit berörd av flygstrejken. Kontakta oss på redaktion@helahälsingland.se eller 0650-35555

Stockholm 2016-06-12 Passagerare i väntan på Arlanda flygplats på söndagen med anledning av pilotstrejken  Foto: Sören Andersson/TT /

Under tisdagen räknar SAS med 240 inställda avgångar, vilket drabbar 25 500 resande.– Alla som får sitt flyg inställt får ett sms. Vi informerar också via hemsidor och sociala medier, via vår kundtjänst och på flygplatserna, säger SAS presschef Fredrik Henriksson till TT.SAS har full bemanning på sin kundtjänst och försöker där att hjälpa kunder, som inte ordnar sin transport på egen hand, att boka om sin resa. Bland annat erbjuds passagerare bussresa från Arlanda i Stockholm till Köpenhamns flygplats, skriver SAS på Twitter.– Det läggs ett pussel för varje individ. En del väljer att prata med oss och en del väljer att boka sin resa på egen hand. Om man har möjlighet att ta sig i väg på egen hand så kan man göra det och få pengar tillbaka av oss i efterhand, säger Henriksson.

Ännu vet ingen när strejken kan vara över men SAS förbereder sig för att kunna få i gång normal trafik så snart parterna kommer överens, enligt Henriksson.– Många plan är inte där de ska vara eftersom piloterna gick ut i strejk på fredagskvällen. Men vi jobbar nu med att få hem så många plan som möjligt för att kunna komma i gång med full produktion så snart det går.SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman uttryckte tidigare sin besvikelse över att parterna inte lyckades komma överens.– Vi är djupt bedrövade och synnerligen förvånade över att Svensk Pilotförening åter har tackat nej till medlarnas bud. Vår enda ambition är att få det här i hamn, men man måste vara två som vill förhandla, sade hon.

Förhandlingarna fortsatte till sent på natten till måndagen men parterna kunde inte enas. Arbetsgivarsidan anser sig ha gått långt i förhandlingarna och tycker att Svensk Pilotförening (SPF) ställer orimliga krav.Arbetsgivarorganisationen har accepterat det nya medlarförslaget men pilotfacket avfärdade det."Vi vill hitta en lösning så snart som möjligt så att våra medlemmar kan återgå i arbete igen. Men vi kan inte acceptera ett avtal som befäster de kraftiga försämringar våra medlemmar fått utstå under de senaste åren", säger Peter Larsson, ordförande för SAS-piloterna i SPF, enligt ett pressmeddelande.Inga uppgifter om nya inplanerade förhandlingar fanns på måndagskvällen från parterna.

Under måndagen ställdes 250 flyg in och omkring 27 000 resenärer drabbades.– Det är tålamodsprövande, säger Magnus Friberg, en av många som fastnat på Arlanda.Han är på väg till San Francisco och skulle ha börjat resan på måndagsförmiddagen. Nu blir han kvar på flygplatsen över natten för att ta ett plan till München vid lunchtid på tisdagen.– Men alla på Arlanda har ett fantastiskt tålamod. Och uppsidan med att bli kvar är att man kan se på fotboll.

TT

Mer läsning

Annons