Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget gehör för tiggeriförbud: "Ingen tigger för att det är kul"

Ska det bli förbjudet att tigga? Ett förslag om att införa ett förbud har väckt starka känslor hos S-politiker runt om i landet. Men socialdemokraternas kommunalråd i Hälsingland tror inte på ett förbud.

Annons

Det är civilminister Ardalan Shekarabis som har uttalat att regeringen överväger ett tiggeriförbud. Regeringen vill undersöka hur Norges och Danmarks lagstiftning mot tiggeri ser ut, meddelar ministern. Men tanken på att förbjuda tiggeri väcker inget medhåll på lokalt håll.

Monica Olsson, Nordanstig.

Monica Olsson, Nordanstig:

– Jag är inte positiv till att införa ett förbud. Dels tror jag inte ett sådant förbud går att efterleva. Man kan inte ha den kollen. Dels tror jag inte på förbud som fenomen. Det är fel att hindra någon att ge pengar till den som har det svårt.

– Man måste hitta andra lösningar. Men jag kan inte säga hur de ska se ut.

Läs också: Tog hem tiggare

Mikael Löthstam, Hudiksvall

Mikael Löthstam, Hudiksvall:

– Jag är ambivalent i den frågan så jag vill varken svara ja eller nej på om man ska införa ett tiggeriförbud. Det är inte speciellt kul att se tiggare sitta utanför butiker och affärer men jag vet ju att de inte tigger av fri vilja utan att det beror på att de har det fattigt hemma.

– Det gäller att påverka länderna de kommer från så dessa personer får bättre villkor. Det kan dels göras via det europeiska samarbetet, dels via vår egen regering.

Sven-Erik Lindestam, Söderhamn.

Sven-Erik Lindestam, Söderhamn:

– Anledningen till att de tigger är ju att deras hemländer inte tar hand om dem. Vi måste få dessa länder som är medlemmar i EU att börja ta ansvar för dessa personer som ju är deras medborgare, så att de får ett drägligare skyddsnät. Länder som Rumänien och Bulgarien tar inte ett egenansvar för sina medborgare. Jag skulle önska att europeiska unionen tar en tydligare ställning mot länder som inte har ett schysst förhållningssätt mot romer.

– Vi vill inte se tiggare på våra gator men ett förbud är ingen lösning. Istället måste unionen bli kraftfullare mot länder som inte sköter sina ansvartaganden.

Läs också: Få tiggare söker socialhjälp

Yoomi Renström, Ovanåker.

Yoomi Renström, Ovanåker:

– Vi ska inte straffa dem som redan är i utsatta lägen. Dessa personer hade ju inte valt att tigga om de haft andra valmöjligheter. Jag har pratat med en del av dem och de berättar att de plockar bär på sommaren istället. Problemet är att dessa personer tillhör grupper som diskrimineras i de länder de kommer från. Deras hemländer har inget intresse av att hjälpa dem och som EU-medborgare har de rätt att försöka försörja sig i andra EU-länder.

– Vi får använda andra sociala insatser istället för att förbjuda. På kort sikt kan man se om man kan hitta sysselsättning till dem här eller hjälpa dem till arbete i de länder de kommer från. De vill ju vara hemma om de kan. I Göteborg har man till exempel bildat nätverk med de romer som finns där och som kommer samma region. Man har åkt till deras hembyar för att se vad man kan göra för att förbättra situationen för dem på hemmaplan.

Läs också: TV+TEXT: Hon bjöd hem tiggarna – lät dem flytta in

Mer läsning

Annons