Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vet inte vart fisken i Svågan tar vägen"

Flera gånger om året sätter Bjuråker Norrbo fiskevårdsföring ut fisk i 12 sjöar och Svågan. Hela området sträcker sig från Näsviken till Naggen.

Annons

Fiskbilen är lite sen till Friggesund så det blir det en stunds prat och fiskeskrönor mellan de personer som ska hjälpa till att bära fisk till sjöarna.

"Minns du öringen som du sa var på sex kilo och öronen på personen som satt en bit bort blev som skovlar. Sedan efterlyste man bilder på sexkilosöringen . Men den var ju inte på några sex kilo."

Efter ett tag kommer bilen med flera hundra kilo öring och regnbågslax i tankar på flaket och alla ger sig av mot Ströbacka där första utsättningen ska ske.

– Vi får bara sätta ut Dellenöring i vatten som har förbindelse med Svågan, säger Lars Arwén från fiskevårdföreningen.

Med Dellenöring menas att den härstammar från infångad avelsfisk i anslutning till Dellen.

Regnbågslax återfår friheten efter en lång biltransport från Vallsta.

Till de flesta sjöar behöver fisken bäras i plastkärl fram till strandkanten. Till några som ligger på längre avstånd från väg måste fisken bäras i ryggsäckar. Fisken är inte speciellt sammarbetsvillg under transporten i ryggsäckarna utan sprattlar rejält.

– Det är inte bra om någon fisk trillar ut. Det är svårt att ta upp den oskadad, säger Lars Arwén.

Hur mycket fisk som varje sjö tål bygger på mångårig erfarenhet bland de som jobbar i föreningen och numera kan även fiskare regitsrera fiskfångsten på webben. Det hjälper till att beräkna hur mycket fisk som ska sättas ut i sjöarna.

– Vi sätter ut fångstfärdig öring och regnbåge men också mindre tvåsomrig öring. Skulle någon fånga en sådan så vill vi att den sätts tillbaka så att den kan växa till sig, säger Lars Arwén.

Roland Olsson håvar upp regnbågslax ur fiskbilen till en plastbytta för transport till sjön.

Utsättningen i Svågan regleras av en gammal vattendom från 1950-talet när Tvärforsdammen byggdes. Totalt sätts 4000 öringar ut per år, varav cirka 700 är öringsmolt och sätts ut i biflöden, resten är i varierande storlek. Hälften ovanför tvärforsen och hälften nedanför.

– Vi har ett problem med Svågan. Det finns alldeles för lite öring i den med tanke på hur mycket vi sätter ut. Vi vet inte vad det beror på. säger Lars Arwén.

Fisken nedströmms Tvärforsen kan ta sig ut i Dellen. Vart de som satts i ovanför dammen tar vägen vet ingen. Mink och gäddor kan ta en del men inte all fisk.

Öringen och regnbågen kommer från Bröderna Olsson i Vallsta.

Läs mer om Ljusdals fiskevårdsförening som vill rädda stor öring här

Läs om lyckad restaurering av Enån i Ljusdals kommun här

Ljusne populärt bland fiskare

Mer läsning