Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgivare om stängda dörrar i Råborättegången: "Helt igenom felaktigt"

Artikel 56 av 65
Råbodådet
Visa alla artiklar

Angående Hudiksvalls tingsrätts beslut att hela rättegången om det så kallade Råbodådet ska hållas bakom stängda dörrar.

Annons

Tomas Froms, tillförordnad utgivare för helahälsingland.se, är kritisk till rättens beslut.

Som ansvariga utgivare för helahälsingland.se, P4 Gävleborg Sveriges Radio och SVT Nyheter Gävleborg vill vi framföra våra synpunkter på Hudiksvalls tingsrätts beslut att helt stoppa mediebevakningen av rättegången.

Plus: Därför skyddar tingsrätten misstänkt i Råbodådet – bara domen blir offentlig

Det är i grunden en demokratisk rättighet för allmänhet och media att ta del av och rapportera om det som sker inom rättsväsendet. Medias uppgift är att vara medborgarnas förlängda arm in i miljöer som gemene man har svårt att ha tillgång till. Förhandlingar i tingsrätt/hovrätt är exempel där det är extra viktigt.

Det aktuella mordfallet är dessutom av en synnerligen allvarlig karaktär och genom att helt stänga ute allmänhet och media finns risken för spekulationer och ryktesspridning kring vad som hänt i fallet och händer i rättssalen. Det är inte värdigt svenskt rättsväsende att medverka till en sådan situation.

Plus: 20-åringen hävdar att han styrs av två personligheter – åklagaren kritisk

Vi anser att beslutet att genomföra rättegången om Råbodådet utan närvaro av allmänhet och/eller representanter från media är ett olyckligt beslut.

Tillika ett unikt beslut då det, oss veterligen, inte har skett tidigare att en mordrättegång stängts på det här viset. Det torde ha varit förbehållet brott som rör rikets säkerhet. Vilket inte kan gälla fallet med den 20-årige man som misstänks för ett dubbelmord på ett äldre par.

Att delar av förhandlingen, såsom brukligt är, stängs när personliga förhållanden hos den åtalade behandlas eller när särskilt känsligt utredningsmaterial från exempelvis brottsplatsen tas upp, har vi inga synpunkter på.

Men att hela förhandlingen ska genomföras utan insyn av media och allmänhet anser vi vara ett helt igenom felaktigt beslut.

Vi menar därför att tingsrätten och dess ordförande Stefan Lättman omgående bör ompröva beslutet om att ha stängda dörrar för samtliga delar i rättsprocessen.

Tomas Froms, tf ansvarig utgivare, helahälsingland.se

Kerstin Carlsson, Kanalchef och ansvarig utgivare, P4 Gävleborg

Jimmy Roos, redaktionschef och ansvarig utgivare, SVT Nyheter Gävleborg

Plus: Därför är Råborättegången bakom stängda dörrar: "Felaktigt att hålla offentlig rättegång"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Alla artiklar i
Råbodådet
Annons