Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UD om Fikru Maru: "Angelägna om att rättsprocessen fullföljs utan fördröjning"

Den etiopiska domstolen öppnar för att ett beslut kring Fikru Marus behov av operation i Sverige kan fattas på måndag.

Annons

Sedan den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru insjuknat med en kollapsad lunga har familjen krävt att han ska få kvalificerad vård. En svensk läkare bedömer att Fikru Marus hälsotillstånd är livshotande utan operation och att den kvalificerade insatsen inte kan ges i Etiopien.

Emy Maru med sin pappa,  den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru.

Läs mer: Inget besked flr Fikru Maru - domarna dök inte upp

På fredagen höll den sommarstängda domstolen en extrainsatt förhandling utifrån familjens begäran. Det fanns förhoppningar om att ett beslut också skulle fattas under fredagen men så blev inte fallet. Dottern Emy Maru uppger att domarna meddelat att de ska försöka göra sig klara för att ge ett besked under måndagseftermiddagen.

Emy Maru meddelar vidare att pappans tillstånd för tillfället är stabilt men att det snabbt kan förändras.

Efter Fikru Marus insjuknande uppger utrikesdepartementet att de har kontakt med de etiopiska myndigheterna och att kontakterna förs på hög nivå.

– Vi är angelägna om att rättsprocessen fullföljs utan fördröjning, säger kansliråd Patric Nilsson vid UD.

Läs mer: Familjen: Fikru Marus tillstånd livshotande - vill att han opereras i Sverige

För UD:s vidkommande är det viktigast just nu att försäkra sig om att Fikru Maru får den vård som hans sjukdomstillstånd kräver. Därför håller UD kontakt med sjukhuset där han vårdas.

Vi vill säkerställa att Fikru Maru får den vård som krävs

– Vi vill säkerställa att Fikru Maru får den vård som krävs, och det arbete fortsätter vi att göra, säger Patric Nilsson på UD.

Däremot vill inte UD kommentera möjligheten att ett beslut fattas under måndagen. "Utan fördröjning" är nyckelordet eftersom Fikru Maru är offer för en process där utsatta datum blivit inställda med kort varsel.

Läs mer: Dotterns kamp för att befria sin pappa

UD vill heller inte kommentera familjens begäran att Fikru Maru ska föras till Sverige för vård. Det är ett beslut som måste fattas av de etiopiska myndigheterna framhåller representanter för UD.

Fikru Maru är misstänkt för att "otillbörligt ha påverkat" den dåvarande etiopiske tullministern. Maru är en av ett femtiotal åtalade i en korruptionshärva mot den tidigare tullministern. Trots att Fikru Maru suttit fängslad i mer än tre år, har ännu ingen dom avkunnats mot honom.

Bakgrunden till det påstådda brottet är att hjärtläkaren greps för fem år sedan efter att ha fört in fyra resväskor med sjukvårdsmaterial utan att betala tullavgift. Han greps men försattes på fri fot, och åklagaren påstår att det beslutet fattades efter ingripande från tullministern.

Fikru Maru har insjuknat med en kollapsad lunga och är i behov av operation.

Mer läsning

Annons