Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals besökare – men inga toaletter

Hudik Cup är inte bara en gigantisk fotbollsfest.
Under cuphelgen gästades Hudiksvall av runt 10 000 besökare som såg till att det var fullbokat på varje hotell, vandrarhem och campingplats.

Annons

En upprörd Kalle Hellstrand berättar:

Det genererar förstås rejäla extrainkomster till mängder av näringsidkare i Hudiksvall. Men någon tacksamhet från kommunens sida märker man knappast hos arrangören Strands IF.

Pamela Andersson inviger Hudik Cup: "Jag har själv spelat på alla fotbollsplanerna"

I stället tvingas föreningen årligen använda runt 50 000 kronor för att spelare och åskådare ska ha möjlighet till toalettbesök kring planerna.

– Sedan 2003 har vi bönat, bett och tjatat på kommunen om att det ska finnas toaletter här men ingenting har hänt, säger Kalle Hellstrand i Strand.

Han står och blickar ut över Ullsäter på torsdagen och var förstås mycket väl medveten om hur det kommer att bli under veckoslutet.

– Under varje timme kommer mellan 400 och 500 pojkar och flickor att spela här. Samtidigt kantas planerna av omkring 2 500 åskådare. Men när spelare eller publik behöver gå på toaletten blir det problem, säger Kalle Hellstrand.

För fyra år sedan såg Strands IF till att en enkel toalett kom på plats. Granne med denna finns ett förråd där klubben kan ha material.

– Det är ingen optimal lösning men duger kanske till nöds under vanliga träningskvällar. Till Hudik Cup har vi hyrt en extra vattentoalett men det känns inte rätt att det är vi som ska stå för notan, säger Kalle.

– Vi får betala planhyra till kommunen och då tycker jag att toaletter och papperskorgar ska finnas tillgängliga och ingå i priset.

Kalle Hellstrand säger att han år efter år påtalat problemen för kommunen men svaret som ofta upprepats är att besökarna då kan ta sig till Glysisvallen 1,5 kilometer bort för att uträtta sina behov.

– De pengar vi får betala för toaletterna hade gjort betydligt bättre nytta om de hade kunnat investeras i ungdomsverksamheten.

Läs också: Förväntansfullt hemmalag redo för Hudik cup: "Man vill jättegärna vinna"

Att gästande klubbar reagerar på omständigheterna tycker Kalle Hellstrand är fullt naturligt.

– Vi arrangerar en av landets största ungdomsturneringar men får år efter år höra av gästande klubbar att det aldrig upplevt liknande toalettproblem under cupspel på någon annan ort, säger Kalle Hellstrand.

Lägg därtill att det alltid är bäddat för parkeringskaos när så många lag och spelare anländer.

– Vi tvingas tigga och be företagen i närheten om att få använda deras mark och parkeringsplatser. Det känns som om vi måste bränna mycket energi på sådant som löser sig naturligt på andra spelplatser i landet.

Mer läsning