Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonårig pojke och mamma pressades på pengar efter borttappad knarkväska

Två unga män från Hudiksvalls kommun åtalades i tingsrätten för att ha pressat en tonåring och hans mamma på pengar. Konflikten handlade om en borttappad väska som ska ha innehållit narkotika.

Annons

Två unga män döms i Hudiksvalls tingsrätt till skyddstillsyn, respektive ungdomsvård och ungdomstjänst.

Det var under en natt i januari i år som de två åtalade männen och en tonåring gick ner på stan tillsammans. När de kom till en pizzeria var det flera poliser på plats och målsägaren fick då ta över en väska. Enligt en av de åtalade männen innehöll väskan kokain och marijuana.

De skiljdes sedan åt. Målsägaren vågade inte ta hem väskan och gömde den därför i närheten av muséet i Hudiksvall. När han sedan skulle hämta den var den borta.

De två unga männen som stod åtalade vid Hudiksvalls tingsrätt ska då ha skrivit till tonåringen och krävt att han betalade 4 000 kronor till dem som ersättning för den borttappade väskan. Om inte han och hans mamma betalade skulle de råka illa ut.

De lånade då pengar av en släkting och åkte sedan hem till den ene mannen och betalade kontant.

Ungefär en månad senare hörde männen av sig på nytt och krävde mer pengar. Om de inte betalade 2 000 kronor på en specifik dag skulle taxan höjas med samma belopp varje dag.

Den ene mannen erkände brott och döms för utpressning och försök till utpressning. Det var han som tog emot pengarna. Han hävdade i rättegången att han själv var pressad på pengar av personer från Stockholm.

Han frikänns däremot för utpressning mot mamman.

Samme man döms dessutom för bedrägeri då han annonserat ut tv-spel på Blocket som han tagit emot pengar för, men som sedan aldrig har skickats. Påföljden blir skyddstillsyn.

Den andre mannen, som är i tonåren, nekade till brott och frikänns från anklagelserna om utpressning. Han döms för försök till utpressning och ska genomgå ungdomsvård samt ungdomstjänst om 25 timmar.

Tonåringen och hans mor tilldöms skadestånd om 10 000 kronor respektive 5 000 kronor.

Mer läsning

Annons