Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studielån ska göra det lättare att ta körkort

Körkort krävs i de flesta yrken idag, och snart kommer det att finnas möjlighet att ta körkort även för de som inte har de pengar som krävs.

Annons

I valrörelsen lovade Stefan Löfven att unga som gått ut gymnasiet ska kunna ta CSN-lån för att finansiera sin körkortsutbildning. Nu två år senare var det vänsterledaren Jonas Sjöstedt som tog upp frågan i budgetförhandlingarna med regeringen. Reformen väntas bli verklighet senast 2018, något som glädjer både körskolor och elever i Hudiksvall.

Jasmine Hulin är på väg ut i körskolebilen tillsammans med handledaren Sara Idén.

– Det är perfekt. Många tar körkort när de studerar och inte hunnit tjäna ihop några pengar än, och det är svårt att få jobb när man inte har körkort. Det blir en ond cirkel, säger Sara Idén som är körskollärare på Trafikhuset.

Hon är på väg ut i bilen med eleven Jasmine Hulin som är 19 år och har kört i ett halvår.

– Jag är uppe i 33 000 kronor nu och det är mycket pengar, så det hade varit bra att kunna ta studielån. Mina föräldrar betalade 25 000 kronor. Resten har jag jobbat ihop, säger Jasmine.

Thomas Jansson som äger Wadéns trafikskola tycker inte att priserna för körlektioner är höga. Men han tror heller inte att de kommer att höjas på grund av att eleverna har möjlighet att låna pengar av CSN.

– Nej, vi har ju olika priser inom branschen och det finns en konkurrens, säger han.

Magnus Flyrén som äger City Trafikskola tror att det kan ske vissa höjningar.

– Priserna för körlektioner har inte ökat i samma takt som andra priser i samhället. Så visst kommer det kanske att löna branschen, men det är kanske vad som behövs för att den ska överleva, säger Magnus Flyrén.

Han tycker att även momsen borde slopas nu när körkortet är studielånsberättigat, något både Thomas Jansson och Sara Idén håller med om.

–Då skulle vi kunna ha ännu bättre priser. Det vore dessutom väldigt bra om elever kunde få gå ifrån lektionerna för att ta körlektioner, säger hon.

I nuläget jobbar körskolorna en hel del på kvällarna.

Tanken är att taket på studielånet ska ligga på 25 000 kronor. Sossarna vill att enbart personer som gått ut gymnasiet ska kunna ta lånet, något som vänsterpartiet inte håller med om.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons