Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statliga miljoner i stöd – ska täcka flyktingkostnader

Nu har staten satt in 24 miljoner kronor på Hudiksvalls konto. Pengarna ska täcka de extra kostnader kommunen har under den akuta flyktingsituation.

Annons

–Flyktingkatastrofen kommer inte att ta slut. Vi måste vara beredda och ha en ekonomiskt hållbar plan framåt, säger oppositionsrådet Andrea Bromhed (MP) efter kommunstyrelsens möte tidigare i veckan.

Läs även: Tillfälliga boenden för ensamkommande barn

Då fördelades miljonerna ut i verksamheten och de ska bland annat användas till att bygga upp en mottagningsenhet, till utbildningsinsatser, extra personal och lokaler för ensamkommande flyktingbarn.

"Det är önskvärt att skapa en gemensam mottagningsenhet", skriver kommunchef Bengt Friberg i handlingarna. Där kan alla frågor om utbildning, boende, fritid och försörjning hanteras.

Det är också viktigt att jobba aktivt för att de asylsökandena ska komma ut på arbetsmarknaden, enligt Friberg, och med tanke på stora rekryteringsbehov bör kommunen inventera kompetensen hos de asylsökande.

Läs även: Ensamkommande flyktingbarn har blivit en affärsmarknad

Det behövs till exempel både omsorgspersonal och högutbildade tekniker. Om de asylsökandena snabbt kommer i arbete, ökar chansen att de stannar kvar i kommunen, enligt Friberg.

– Det här är vad en landsbygdskommun borde drömma om, säger Andrea Bromhed som vill se flyktingarna som en möjlighet.

Däremot skulle hon vilja se att kommunen drev eget flyktingboende och den eventuella vinsten skulle kunna återinvesteras i kommunens integrationsarbete, i stället för att vinsten hamnar i fickan hos privata aktörer som driver flyktingboenden.

Det finns inget beslut om mer extra statsbidrag för nästa år.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !

Mer läsning

Annons