Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelar in kortfilm i skogen – För att integreras

Vid Annsjön samlas en grupp ungdomar från Nordanstigs kommun för att spela in en kortfilm med allt från kärlek och komedi till drama och science fiction. Filminspelning är en del av ett integrationsprojekt där skådespelarna får möjlighet att knyta nya vänskapsband.

Annons

Två tjejer rusar fram i skogen, de är andfådda när de möter resten av gruppen.

– De har Elvar och Theo, de säger att om vi säger något till någon får vi aldrig träffa dem igen.

– Vi måste komma på en plan för att få tillbaka dem.

Nej, det är ingen som har blivit tagen av några elaka gubbar i skogen vid Annsjön utanför Bergsjö. Utan det är kortfilmen Den grå typen som spelas in mellan de höga tallarna. Här samlas en grupp ungdomar för att skådespela under regi av Maya Lindh.

Läs mer: Filmskapare tillbaka i sin hembygd – Vill berätta bortglömda historier

– Vi är en ganska stor men väldigt härlig grupp och alla är jätteduktiga, säger hon.

Filminspelningen är en del av ett integrationsprojekt som stöttas av Nordanstigs kommun och region Gävleborg.

– Tanken är att vi integrerar de nyanlända flyktingarna med de svenska ungdomarna. Att alla får en chans att göra något tillsammans. Det krävs inte att man kan svenska eller har någon erfarenhet av film utan bara att man vill vara med och berätta den här historien, säger Maya Lindh.

Läs mer: Regionen satsar mer på integration via kultur: "Det här är bara början på det vi vill skapa"

Filmen spelas in av ett proffessionellt filmteam.

Filmen handlar om två gäng, det ena är väldigt intresserade av rymdforskning och de andra är ett rivalgäng. När rymdgänget är på upptäcktsfärd i skogen träffas grupperna, där möter de också andra skumma typer och det uppstår dramatik.

– Filmen är en blandning mellan drama, thriller, spänning, science fiction och komedi, ja allt möjligt. Den har lite av allt, förklarar Maya.

Eftersom svenskkunskaperna ligger på olika nivåer hjälps de åt och översätter åt varandra. På inspelningsplatsen hörs en blandning av språk.

– Många av skådespelarövningarna som vi har gjort behöver man inte direkt kunna svenska för. Språket är ganska universellt, det handlar mycket om att bara kommunicerar med enkla ljud och rörelser, säger Maya.

Nowroz Hosseini är en av ungdomarna som är med på projektet.

En av de som får brottas lite med språket är Nowroz Hosseini. Det är första gången som han är med och spelar in en film.

– Det är svårt för jag kan inte prata så bra svenska. Men det är jätteroligt när vi träffar varandra. Jag har fått många nya kompisar, både svenskar och afghaner, säger han.

Det är cirka 30 skådespelare från Nordanstigs kommun med i filmen i åldrarna 13 till 18. Förutom att lära sig om manusskrivning, filminspelning och skådespeleri är det också ett tillfälle för ungdomarna att hitta nya vänner.

– Det är många, kanske inte självklara, vänskaper som har bildats. Det är det som är poängen, att de ska ha roligt med varandra och skapa tillsammans. Då har vi lyckats, säger Maya.

Tillsammans har de tagit fram karaktärerna och manuset, nu är de i full gång med att spela in filmen. Idag övar de särskilt på en scen i skogen och det blir några omtagningar innan allt sitter helt perfekt.

– Ni är jätteduktiga, men vi kör det en gång till, ropar Maya och sedan klappar de för en ny tagning och alla hittar sina positioner.

Filmen kommer att visas på biografen i Bergsjö och sedan tas den vidare till filmfestivaler världen över.

– När vi är klara hoppas vi kunna utveckla verksamheten och kanske göra det till något större i framtiden. Vi har fått fin respons från ungdomarna och de är väldigt roligt, säger Maya.

Alireza Rostami är en av killarna som är med i filmen. Han trivs som skådepelare och vill gärna spela in film igen.

– Jag vill bli den nya Kapten Jack Sparrow, skrattar han.

Läs mer: Se uppn för "Draugen" i sommar – Spökvarelse får liv i hälsingeskogen

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning