Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sockenbilder jubilerar: "Det är färgbilderna som snabbast riskerar att förstöras"

På tio år har 70 000 bilder räddats till eftervärlden och gjorts sökbara av 22 hembygdsföreningar i Färila, Hudiksvall och Nordanstig. Sockenbilder firar tioårsjubileum.

Annons

– Hembygdsföreningarna såg att det fanns så många samlingar efter fotografer och samlingarna var på väg att förstöras. Samtidigt kom möjligheten att digitalisera bilderna, säger Eva Edström, ordförande för föreningen Sockenbilder, som bildades 2006.

Läs mer: Så byggdes byn - bilder berättar

Vid ungefär samma tid startades andra projekt i syfte att bevara och sälja bilder, Helsingebilder i Ljusdal och Dibis, Digital bilddatabas i Söderhamn. Staten gick in med bidrag och med hjälp från arbetsförmedlingen startades bildverkstäder där människor jobbade med att skanna in gamla bilder från glasplåtar, negativ och papperskopior.

-Jag bara råkade se Enångers sida på sockenbilder och tyckte det var intressant. Hembygdsgården i Färila hade en massa gamla bilderliggande, och jag tipsade styrelsen att det var ett bra sätt att låta Färilaborna få del av dessa. Då gick vi med, vi har dessutom tagit del av en stor samling bilder som Åke Zäll har samlat. På detta sätt har vi fått hjälp med identifiering av personer och platser, säger Brita Nilsson vid Färila hembygdsförening.

Inom Sockenbilder är det numera de 22 hembygdsföreningarna som har ansvaret för att spara bilderna i digital form och det sköts till stor del på ideell basis. När bilderna väl är digitala publiceras de på sockenbilder.se och där sker nästa viktiga steg i at bevara bilderna.

Läs mer: Hudikfotograf hyllas på nätet

– Då kan vi få kompleterande information om bilderna, var de är tagna och vad som är berättelsen bakom bilden, säger Jan-Åke Malmqist, som var med när föreningen startades.

Bilden på "kulhålsbilen" blir ju så mycket bättre med berättelsen som hör till.

.

Nu finnas det 70 000 bilder i Sockenbilders arkiv. Till vissa bilder finns det mycket information redan när bilden läggs in i arkivet. Men det kan också tillkomma information när besökare går in på hemsidan för att titta på bilden. Det är ett viktigt sätt att få fram kunskap om vad bilderna föreställer.

Läs mer: Spåren finns kvar - En gång blomstrade Delåkvarn

Klädsömnad på trampsymaskin, 1930-tal i Ed, Färila, påå bilden är det kanske är mor och dotter som arbetar tillsammans.

– Det finns kommentarsfunktioner på hemsidan och den information som läggs in där granskar vi innan uppgifterna läggs in i systemet, säger Eva Edström.

När Sockenbilder startades var det mycket fokus på de äldsta bilderna, de som fanns bevarade som glasplåtar. Men glasplåtar är egentligen ganska hållbara. Åtminstone jämfört med färgbilder från sextio och sjuttiotalen. Om bilden ligger på fotopapper så riskerar den att blekna bort. Det är litet bättre om bilden finns på negativ, men negativen ligger på plastremsor som bryts ner av tidens tand.

Författaren Albert Viksten i ett sällskap på väg till sommarfest på hembygdsgården i Färila 1060.

– Det är färgbilderna som snabbast riskerar att förstöras, säger Jan-Åke Malmqvist, som var med och startade Sockenbilder.

Genom föreningen får hembygdsföreningarna råd om hur deras bildsamlingar ska bevaras. Men det är inte helt enkelt eftersom hembygdsföreningarnas har förvaringsutrymmen på sina gårdar men inte pengar nog för att värma upp lokalerna vintertid.

– Det bästa för samlingarna är att förvaras i jämn temperatur och med låg luftfuktighet. Allt fler hembygdsföreningar försöker ordna sådana lösningar, säger Jan-Åke Malmqvist.

Gölin Svensson 1797 - 1880 i Tjärnvall, Färila, lär vara en av de första i bygden som lät fotografera sig.

De digitala bildkopiorna som finns på Sockenbilders hemsidor är på sätt och vis mer beständiga än pappersbilder. Men det gäller att framtidssäkra även det digitala arkivet när ny teknik utvecklas och ersätter gamal programvara.

Frågan är vad som händer med bilderna vi tar idag. Det är till övervägande del digitala bilder, i många fall fotograferade med en mobiltelefon.

– Det räcker inte att lägga upp dina bilder på Facebook. Därför har vi ett mer långsiktigt sätt att spara bilderna i Sockenbilder, säger Eva Edström.

Kolmilor vid sågen i Ytteryg, Färila. Gårdarna i bakgrunden är borta sedan länge.

Vårsådd i Bölan, Enånger1945. Britta Östlund, född 1923.

En bild från landsvägen vid Kungsgården i Högs socken 1929. Anna Hjelm åker häst och trilla till stugan på Bromsvallen. Flickan som åker med är Elna Berglund, gift Jonsson.

Mer läsning