Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självförtroende viktigt för Socialdemokraternas nya ledare

Riksdagsledamot Åsa Lindestam, Söderhamn, tar över som ordförande för Socialdemokraterna i Gävleborg efter Yoomi Renström, Alfta. Försvarspolitikern lyfter fram utbildning som viktigaste frågan för länet.

Annons

– Just nu känns det jättespännande, men jag känner också vilka förväntningar som ställs från medlemmarna, säger Åsa Lindestam, som valdes på Socialdemokraternas årskongress som hölls i Hudiksvall på lördagen.

Vid kongressen deltog också energiminister Ibrahim Baylan som talade om vad han uppfattar som hoten mot den svenska modellen.

Läs mer: Lindestam ska rädda jobben i länet

Yooni Renström, kommunalråd i Ovanåker, lämnar posten som distriktsordförande för Socialdemokraterna i Gävleborg.

Läs mer: Hon slutar för uppdrag i Strasbourg

Åsa Lindestam sitter i riksdagens försvarsutskott men när hon talar om länets viktigaste fråga handlar det inte om militär upprustning utan om utbildning.

– Att höja utbildningsnivån i Gävleborg är en prioriterad fråga. Vi behöver ändra fördelningen av forskningspengar så att högskolorna får bättre resurser, säger Åsa Lindestam.

En mindre konkret fråga som hon lyfter fram är självförtroende och gävleborgarens självbild. Det kanske inte är så aktuellt att sätta Gävleborg på kartan nu, om det ska bildas en ny stor region där Gävleborg ingår, påpekar hon.

– Men det är viktigt att höja vårt självförtroende, vi som bor här, säger Åsa Lindestam.

Socialdemokraterna i Gävleborg årskongress i Hudiksvall 2016

Läs mer: Hälsinglands riksdagsledamöter om terrorhotet mot riksdagen

Självförtroende är också viktigt för partiet, som vissa utomstående bedömare beskriver som vilset med en otydlig politisk inriktning. Det senare en uppfattning som nya distriktsordföranden inte delar. I stället beskriver Åsa Lindestam hur hon blev politiskt aktiv som 14-åring. Då var det en specifik fråga som engagerade henne och det var frånvaron av en ungdomsgård i Marmaverken. Barntätheten på dagis kan vara en sakfråga som någon annan kan bli engagerad av och då har Socialdemokraterna en fördel menar Åsa Lindestam.

– Om du säger Socialdemokraterna och heltid, så vet folk vad det handlar om utan långa förklaringar. De värderingar som Socialdemokraterna har är bäst för samhället i min uppfattning, säger Åsa Lindestam.

Det var 175 deltagare i Gävleborgs årskongress varav fem inbjudna gäster, bland dem fanns tidigare Hudiksvallsbon Marwa Karim, ledamot i länets SSU. Möjligheten att påverka är viktig framhåller den nya distriktsordföranden, även om alla inte kan sitta i styrelsen. Redan under lördagens kongress uppvaktades Åsa Lindestam av ledamöter som ville diskutera sina hjärtefrågor.

– Partiet är det viktigaste för mig. Det är i partidistriktet vi utvecklar politiken, säger Åsa Lindestam.

Hon tar en av lördagens motioner som exempel. Den föreslog gratis kollektivtrafik i Gävleborg. Ett förslag som många spontant ställer sig bakom. Men det är också en fråga som kostar 750 miljoner kronor.

– Då kom genast frågan vad vi i stället kan göra med de pengarna och det är diskussioner som utvecklar vår politik, säger Åsa Lindestam.

Mer läsning

Annons