Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex timmars arbetsdag ska utredas – centern sålde in flera förslag

Det stora debattämnet i fullmäktige i Hudiksvall handlade annars om kommunala mellanchefer – är de för många eller inte...

Annons

– Använder ni miniräknare med dåliga batterier? undrade oppositionsrådet Jonas Holm (M) när han gick upp i talarstolen och kritiserade de andra partiernas budgetförslag.

Bo Nilsson (S) kritiserade Jonas Holm (M) för att vilja dra på administrativ personal i kommunen.

Laddstolpar och skejtpark – det ryms i majoritetens budget

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna hade ett gemensamt förslag. Det innehöll en minskning av administrativ personal med cirka 20 miljoner kronor.

– Byråkratin måste minskas, sa Jonas Holm och vill ta bort tjänsterna när medarbetare går i pension.

Bollen var kastad och Holm fick flera gånger gå upp och försvara sig.

Bo Nilsson (S) förundrades över att de tillsammans, för inte så länge sedan, stått på barrikaderna och slagits för att behålla Skatteverkets 60 jobb i Hudiksvall, men nu vill Holm hyvla bort liknande arbetstillfällen.

Vi måste minska byråkratin.

Kommunalrådet Mikael Löthstam (S) fyllde senare i att när näringslivet söker folk är de här jobben jätteviktiga för så kallad tandemrekrytering, att även den medföljande maken/makan hittar ett jobb.

Även Kåge Wallner (MP) reagerade och räknade ut att M, KD och L i själva verket vill dra ned på personal för totalt 40 miljoner kronor, vilket enligt honom i så fall skulle handla om ett 80-tal tjänster. Han ansåg även att det är fel att prata om tjänstemännen som om de inte tillhör verksamheterna och göra skillnad på dem och "händer på golvet".

Kåge Wallner (MP) slutar som fullmäktigeledamot i Hudiksvall.

Läs även: Ingen skattehöjning nästa år

Sverigedemokraternas Patrik Nilsson såg flyktingarna främst som en kostnad, medan både Socialdemokraterna och Miljöpartiet betonade hur viktiga de är för Hudiksvalls framtid.

Håkan Rönström (M) lade fokus på att göra Hudiksvall attraktivare för besökare.

– Vi bor i en pärla, och måste se till att fler upptäcker det, sa han och redoggjorde för satsningar för bland annat på skärgårdsturism, turbåtar på Dellensjöarna och upprustning av Gula magasinen. Satsningar i storleksordningen 39 miljoner kronor.

Det liknar i allra högsta grad folkförförelse

Men alla var inte lika imponerade. Gerd Olsson (S) ville hellre satsa på förskolor än skärgårdsbåtar och Mikael Löthstam anklagade M, KD och L för att ta miljoner från nämnderna och inte ha täckning för till exempel ökade kostnader för hemsjukvården.

Samtidigt har de råd med en rad dyra investeringar.

– Det liknar i allra högsta grad folkförförelse, sa Mikael Löthstam.

Läs även: Laddstolpar och skejtpark i budgeten

När han inledde debatten, visade det sig att S och V köpte flera av Centerpartiets förslag. Som att införa fler intraprenader, bygga trygghetsboende och utreda hur undersköterskornas arbetssituations kan förbättras och det med ett särskilt uttalat direktiv att sex timmars arbetsdag ska ingå i utredningen.

Dessutom höjde S och V sin bredbandssatsning till tio miljoner kronor årligen.

Till slut, helt enligt förväntningarna, kunde Socialdemokraternas och Vänsterpartiets budget klubbas.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning

Annons