Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälarna ökar i antal: "Vi måste hitta en kompromiss mellan säl och människor"

Enligt sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd är vi är mitt i en sälexplosion.
– Vi måste hitta den acceptabla kompromissen mellan säl och människor, precis som man gjort med älgstammen, skogsägare och människan, säger han.

Annons

Från att ha varit utrotningshotade på 70-talet på grund av miljögifter så ökar gråsälarna i antal. Enligt sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd finns det 40 000 - 55 000 gråsälar i Bottenviken, Bottenhavet och Östersjön. Den årliga tillväxten är 2 500 - 5 000 djur. Det finns 20 000 – 25 000 vikare i Bottenviken.

– Det är ett mångfacetterat problem. Sälarna ger sig på fiskeredskapen, de konkurrerar med människan om fisken och i södra Östersjön sprider de en parasit till fisken, säger Sven-Gunnar Lunneryd som är forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Läs också: Sälar stort problem föryrkesfiskare

Det finns 40 000 - 55 000 gråsälar i Bottenviken, Bottenhavet och Östersjön.

Sälarnas skador på fiskeredskap och fångsten beräknas kosta drygt 30 miljoner kronor varje år. Havs- och vattenmyndigheten har gett Gävleborgs län ett bidrag på drygt 980 000 kronor att dela ut till licensierade fiskare som fått sina redskap förstörda av säl.

Läs också: Fiskare får 140 000 kronor efter att sälförstört redskap.

Sven-Gunnar Lunneryd är ansvarig för projektet Sälar och fiske där man ska utveckla sälsäkra fiskeredskap.

– När det gäller nätfiske har vi inte lyckats tagit fram något alternativ som fungerar. Det är svårt och vi har även begränsade resurser. Myndigheterna lägger mycket mer på ersättningar till yrkesfiskare för förstörda redskap, än vad man satsar på förebyggande, säger han.

Jag kan bara se att sälarna kommer fortsätter att öka, deras hälsotillstånd är väldigt gott.

Se också: 70 sälar på isen i Enånger:"Det är inget man får uppleva varje dag"

Sälarnas skador på fiskeredskap och fångsten beräknas kosta drygt 30 miljoner kronor varje år.

Om förebyggande metoder inte räcker för att stoppa skadorna, kan Naturvårdsverket ge tillstånd till skyddsjakt som är den enda tillåtna jaktformen för säl. I Gävleborg får 70 sälar skjutas i år.

Läs också: 840 sälar får skjutas i skyddsjakt i Sverige.

– Man har aldrig nått upp till kvoten i skyddsjakten. Det är en svår jakt och intresset hos jägare är inte så stort. Skadorna drabbar en liten grupp yrkesfiskare och sälproblemen ses inte som lika viktiga som till exempel älg, säger Sven-Gunnar Lunneryd som ser att kustfisket får svårt att överleva med fler antal sälar.

– Det blir svårare att ta hand om våra resurser och vi blir beroende av importerad fisk. Jag kan bara se att sälarna kommer fortsätter att öka, deras hälsotillstånd är väldigt gott, säger han.

Se också: Säl på besök mitt i stan

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons