Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så förändras Pride Hudik när ny löpartävling tar plats i stan

I juli kommer löpartävlingen Spring en mil - vinn en bil till Hudiksvall. Samtidigt flyttas Pridefestivalen fram sju veckor.

Annons

Löpartävlingen "Spring en mil - vinn en bil" kommer till Hudiksvall i sommar. Med det flyttas också Pride Hudik, eftersom evenemangen annars skulle ha krockat den andra juli. Det berättar Pride-arrangören Ulrika Beijer.

– Vi kände att det var dumt att konkurrera med det, så vi kollade alternativa lösningar, säger hon.

Läs även: Hederspris till Pride Hudik

Ny dag för Pride blir istället tredje lördagen i augusti. Inte bara slipper man konkurrensen med löparsugna, det underlättar även ekonomiskt.

– Först i början av juni får vi svar om det bidrag vi sökt från kommunen. På det här sättet kan vi se om vi har ekonomin helt enkelt. Men det är spikat att det blir av oavsett, säger Ulrika Beijer.

Läs även: Årskrönika: Kulturen i Hälsingland vilar tungt på eldsjälar

Hudik Pride skjuts fram flera veckor för att inte konkurrera med löparloppet Spring en mil - vinn en bil.

Med några extra veckor i bagaget hoppas man även försöka hinna värva fler volontärer till folkfesten. Och ett flertal förändringar är att vänta. Istället för att köra två dagars festival likt ifjol blir det nu enbart en heldag. De många husband som underhållit tidigare år tas bort och ersätts med en större huvudakt. Inga föreläsningar hålls i samband med Pride i augusti, istället hålls flera under våren. Mycket handlar om att dra ned kostnaderna för att kunna fortsätta ha gratis entré.

– Men paraden blir såklart kvar, liksom den fina gudstjänsten på kvällen och samarbetet med krögare. Det viktiga är att vi kan fortsätta lyfta hbtq-frågorna, säger Ulrika Beijer.

Läs även: Hbtq-personers situation på landsbygden måste också lyftas

Samtidigt blir det premiär för ett nytt lopp i Hudiksvall den andra juli, när "Spring en mil och vinn en bil" tar plats. Bakom löptävlingen står bröderna Emil och Gustav Strandell och deras nystartade eventföretag.

– Konceptet är redan rätt utbrett på andra orter, men det blir första gången här i Hudiksvall. Det känns jätteroligt, säger Emil Strandell.

De deltagare som hinner ta sig igenom en mil på utsatt tid har chans att vinna en ny bil. Startpunkten blir vid solbryggan, därefter går banan runt strandpromenaden, mot Malnbaden och tillbaka. En sväng över Öster och målgång sker i rådhusparken. På kvällen väntar festligheter och prisutdelning.

– Intresset för löpartävlingar är enormt för tillfället, så just nu känns allt väldigt spännande. Det blir lite testomgång första året, men hittills har responsen bara varit positiv. Tanken är att göra det till en slags folkfest, säger Emil Strandell.

Bröderna Emil och Gustav Strandell tar tävlingen Spring en mil - vinn en bil till Hudiksvall.

Mer läsning

Annons