Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt fart i staden ska öka säkerheten: "Ett under att inget allvarligt hänt än"

Med lägre hastigheter i tätorterna hoppas Tekniska förvaltningen på att kunna öka trafiksäkerheten för de boende i Sörforsa och Näsviken. Nu håller de utställningar på biblioteken för att informera om förslaget och samla in synpunkter.

Annons

Tekniska förvaltningen i Hudiksvall har tagit fram ett förslag om nya hastigheter i tätorterna. Nu ser de över de sista orterna, Sörforsa och Näsviken. Under veckan kommer det finnas utställningar på respektive orts bibliotek där allmänheten kan se förslagen och komma med invändningar.

Under måndagskvällen var Clemens Ludvigsson, trafikingenjör på Tekniska förvaltningen i Hudiksvall på Näsvikens bibliotek för att bemöta tankar och åsikter om det nya förslaget samt för att svara på frågor.

Erik Andersson och Lars Björk läser på informationstavlan som är uppsatt på biblioteket.

Två av utställningens besökare, Lars Björk och Erik Andersson ser positivt på förslaget om ändrade hastigheter. De kör båda två till sina arbeten och vet hur trafiken fungerar på orten.

– Jag tror inte folk kommer hålla de nya hastigheterna eftersom de inte håller de hastigheter som är idag men jag tror att de kommer köra med lite lägre hastighet om hastighetsbegränsningen sänks och man får kanske vara nöjd med det, säger Erik Andersson.

Lars Björk håller med men tror samtidigt att trafikanter i större utsträckning respekterar fartbegränsningen på 30 kilometer i timmen mer än högre hastigheter.

– Det är en känslig gräns vid 30 kilometer i timmen. Oftast är det den hastigheten utanför skolor och fritidsgårdar så då tänker föraren mer på att det kan finnas barn i närheten, säger han.

Lars Björk och Erik Andersson lyssnar på Clemens Ludvigsson som berättar om förslagen.

De båda ortsborna passade även på att diskutera den allmänna trafiksäkerheten i orten med Clemens Ludvigsson. De har ofta sett barn och unga som går längst vägarna och tar sig över farliga vägkorsningar.

– Det är ett under att ingenting allvarligt har hänt än, säger Lars Björk.

På onsdag kväll kommer Clemens Ludvigsson att finnas på plats på biblioteket i Sörforsa och igen på Näsvikens bibliotek kommande måndag. Om ingen överklagar förslagen kan de nya hastighetsskyltarna bli uppsatta i slutet på november, om marken inte fryst.

Läs också: Nu blir det nya fartgränser – Njutånger och Enånger står på tur

Hastighetsändringar: Snart färdigt i hela kommunen

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons