Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pysselträffar med sällskapet i fokus: "Det är roligt att byta erfarenheter"

Handarbete och pyssel har de alla gemensamt, men träffarna är mest för umgängets skull. – Det är så många som sitter hemma och inte kommer ut. Det här är mycket för att bryta vardagsvanorna. Det är skönt att kunna komma ut och träffa andra som delar samma intresse, säger Helena Egnell Larsson.

Annons

Sex damer och en herre hade under lördagen samlats i gamla Café Annorlundas lokaler i Iggesund. Stämningen var lättsam och det skrattades friskt mellan sipparna på kaffekoppen och varven på virkningen.

– Jag sitter mest hemma annars. Det här är ett sätt för mig att komma ut och träffa andra, säger Petra Nordberg Jundén.

– Pysselhörnan är öppen för alla som vill vara med. Man tar med sig sitt eget pyssel, så länge man kan frakta det hit och tillbaka. Så att måla möbler kanske inte passar sig, men mycket annat, säger Helena Egnell Larsson.

Det är hon som tillsammans med Linda Edfeldt är initiativtagarna bakom pysselhörnan, som håller träffar två gånger i månaden.

Linda Edfeldt och Helena Egnell Larsson brukade pyssla hemma tills de tyckte att det var dags att starta en pysselträff, för att komma ut ur det bekväma hemmet och träffa nya människor.

– Vi pysslade jämt så vi tänkte, varför inte starta en grupp?

Deltagarantalet har varit alltifrån fem till femton personer. Förutom att sticka och virka, målas det på glas, byggs 3D pussel, tillverkas smycken och frivoliteter.

– Diana lärde oss origami en gång, så vi satt alla och vek smyckesaskar utav papper. Det är jättekul när alla håller på med lite olika saker, det är roligt att byta erfarenheter. En man kom hit och gjorde näverarbete, vi satt nog alla och stirra på honom tillslut, skrattar Helena.

En lysande virknål gör det lättare att se, helst när det kommer till mörka garner.

Att delta i pysselträffarna kostar inget. Det enda som kostar är det väldoftande hembakta fikabrödet, för att ha råd med nytt till nästa träff.

– Man måste ju inte komma hit för att pyssla. En tjej som var nyinflyttad till Iggesund pysslade inte så mycket, men hon kom hit för att lära känna folk. Ibland kommer människor hit och tittar på när vi andra pysslar för att de trivs med umgänget, berättar Linda Edfeldt.

Det är Helena Egnell Larsson som målar på glas. Det är bara ett av alla hantverk hon gillar att hålla på med under pyssleträffarna.

Mer läsning

Annons